Havørred

Havørred

Indhold

Udseende

Det er en sølvskinnende, slank fisk med fedtfinne mellem ryg- og halefinne, som kan blive op mod 1 meter lang. Dog er det mest almindelige 60 cm. Havørredens kød ligner lidt laksens. Kødet er dog lidt lysere og grovere end laksens.

Oprindelse

Havørreden lever i Europa og det vestlige Asien fra Hvidehavet og Island til det nordlige Afrika, hvor den de første leveår (1-5 år) lever i ferskvand, hvorefter den søger mod havet. Dens føde er tanglopper, rejer, hundestejler, stimefisk og kutling.

Anvendelse

Havørreden kan tilberedes på mange forskellige måder: Stegning, kogning, marinering, røgning og på grill. Havørreden har flere af de samme kvaliteter som laksen.

Sæson

Hele året. Dog er den fredet flere steder fra oktober til slutningen af maj. Bedste spisekvalitet er fra april-september.

Næringsindhold

Havørreden er en middelfed fisk, som er rig på flerumættede fedtsyrer, jod, selen, kalium og B12-vitamin.

Næringsværdier pr. 100 g

Energi: 465 kJ

Protein: 20,0

Kulhydrat: 0,0

Fedt: 3,3

Kilder

Havfisk og fiskeri af Bent J. Muus, Jørgen G. Nielsen, Preben Dahlstrøm, Bente O. Nyström. 1998

Ferskvandsfisk af Bent J. Muus og Preben Dahlstrøm

Politikens Fiskekogebog, Lars Kyllesbech

Den lille levnedsmiddeltabel

Kend din fisk, HORESTA

www.togangeomugen.dk

Kilde: Karolines Køkken