Sojasauce er utrolig rig på umami, den femte grundsmag. Det betyder også, at sojasauce er med til at fremhæve andre smage i maden.
Sojasauce stammer oprindeligt fra Kina. Der findes i dag et utal af forskellige produkter. Hvert land - Kina, Japan, Indonesien, Malaysia, Vietnam, Taiwan, Korea og Filippinerne - har sine egne specialiteter, hvor der kan være forskel på farven, intensiteten i smagen, konsistensen, salt- og sukkerindholdet.
De formalede sojabønner gæres med vand og salt og eventuelt knust, ristet hvede eller hvedemel. Gæringsprocessen (fermenteringen) hjælpes på vej af skimmelsvampe og mælkesyrebakterier, og den varer normalt nogle måneder. Blandingen filtreres, og saucen pasteuriseres.
Sojasauce er en traditionel ingrediens i det asiatiske køkken, hvor det tilsættes som krydderi både under tilberedningen og ved bordet. Vi kender først og fremmest brugen af sojasaucer som dyppelse til forårsruller.
Tamari er en sojasace med en stærkere smag end andre sojasaucer. Den er som regel kun fremstillet af gærede sojabønner og salt og kan bruges af glutenallergikere, da den normalt ikke indeholder hvede. Tamari er den oprindelige japanske sojasauce, som japanerne kopierede fra kineserne.