Citronverbena

Citronverbena
Citronverbena er en krydderurt, der er lidt overset herhjemme. Dog er det ny nordiske køkken begyndt at bruge den. Den kaldes også citronjernurt, men må ikke forveksles med den ægte jernurt, som den ganske vist er i familie med, men som er uspiselig og smager grimt.

Udseende

Det er de ellipseformede, ru og lysegrønne blade, der anvendes til madlavning. I august får planten små hvide blomster, der sidder løst i klaser. Blomsterne kan også spises.

Smag

Citronverbena dufter og smager stærkt af citron

Oprindelse

Citronverbena stammer fra Sydamerika, hvorfra den kom til England for cirka 100 år siden. Det siges, at det var dronning Ingrid, som bragte den til Danmark.

Anvendelse

I kød- og fiskeretter kan bladene anvendes som fransk estragon. Bladene kan bruges som pynt på kager og desserter, eventuelt kan de kandiseres. Eller bladene kan kværnes sammen med sukker i en foodprocessor, og det grønne kryddersukker kan bruges til bagning, smoothie og til at søde te med. Blade og blomster kan også fryses ned i isterninger og bruges i drinks. I England og Frankrig er det meget almindeligt at anvende bladene til te og saft.

Botanik

Kan gro i altankasser og krukker. Tåler ikke frost.

Erstatning

Den kan bruges til alle retter, hvor der normalt anvendes citron. Den kan erstatte citronmelisse og citrontimian.

Sæson

Citronverbena er ikke almindelig i handelen, hverken som frisk eller tørret urt, så man må ty til planteskolen, hvis planten skal være inden for rækkevidde til madlavningen. Citronverbena vokser fint i altankasser og krukker om sommeren. Den tåler ikke frost, men kan med held overvintre i en vindueskarm i et køligt og lyst rum eller muligvis i et drivhus. I haven kan man først sætte den ud i slutningen af maj, hvor den begynder et sætte nye skud. Den skal så tages ind igen i oktober.

Kilder

  • Kilde: Karolines Køkken. ”Krydderurter” af Anemette Olesen, Politikens Forlag 2010