Det er de ellipseformede, ru og lysegrønne blade, der anvendes til madlavning. I august får planten små hvide blomster, der sidder løst i klaser. Blomsterne kan også spises.
Citronverbena dufter og smager stærkt af citron
Citronverbena stammer fra Sydamerika, hvorfra den kom til England for cirka 100 år siden. Det siges, at det var dronning Ingrid, som bragte den til Danmark.
I kød- og fiskeretter kan bladene anvendes som fransk estragon. Bladene kan bruges som pynt på kager og desserter, eventuelt kan de kandiseres. Eller bladene kan kværnes sammen med sukker i en foodprocessor, og det grønne kryddersukker kan bruges til bagning, smoothie og til at søde te med. Blade og blomster kan også fryses ned i isterninger og bruges i drinks. I England og Frankrig er det meget almindeligt at anvende bladene til te og saft.
Kan gro i altankasser og krukker. Tåler ikke frost.
Den kan bruges til alle retter, hvor der normalt anvendes citron. Den kan erstatte citronmelisse og citrontimian.
Citronverbena er ikke almindelig i handelen, hverken som frisk eller tørret urt, så man må ty til planteskolen, hvis planten skal være inden for rækkevidde til madlavningen. Citronverbena vokser fint i altankasser og krukker om sommeren. Den tåler ikke frost, men kan med held overvintre i en vindueskarm i et køligt og lyst rum eller muligvis i et drivhus. I haven kan man først sætte den ud i slutningen af maj, hvor den begynder et sætte nye skud. Den skal så tages ind igen i oktober.