Lyssej

Lyssej

Udseende

Lyssej er en torskefisk. Den kan kendes på sit kraftige underbid. Lyst, groft og fast kød.

Oprindelse

Lyssejen lever ved bunden af havet indtil 200 meters dybde. Den lever af orme, sild, tobis og brisling. Lyssejen er udbredt fra det nordøstlige Atlanterhav ind i Barentshavet fra det nordlige Norge samt Svalbard og ned til Nordafrikas kyst.

Anvendelse

Velegnet til at stege, dampe og grille.

Sæson

Hele året. Spisekvaliteten er bedst i oktober – december.

Næringsindhold

Lyssej er en mager fisk, som også går under navnet lubbe.

Næringsværdier pr. 100 g:

Energi: 348 kJ

Protein: 19,1

Kulhydrat: 0,0

Fedt: 0,6

Forbehold

Gravide, ammende, kvinder der planlægger graviditet samt børn under 14 år bør, ifølge Fødevarestyrelsen, max. indtage 100 g lyssej og øvrige rovfisk om ugen.

Kilder

  • Havfisk og fiskeri af Bent J. Muus, Jørgen G. Nielsen, Preben Dahlstrøm, Bente O. Nyström. 1998
  • Ferskvandsfisk af Bent J. Muus og Preben Dahlstrøm
  • Politikens Fiskekogebog, Lars Kyllesbech
  • Den lille levnedsmiddeltabel
  • Kend din fisk, HORESTA
  • www.togangeomugen.dk
  • Kilde: Karolines Køkke