
Udseende
Lyssej er en torskefisk. Den kan kendes på sit kraftige underbid. Lyst, groft og fast kød.
Oprindelse
Lyssejen lever ved bunden af havet indtil 200 meters dybde. Den lever af orme, sild, tobis og brisling. Lyssejen er udbredt fra det nordøstlige Atlanterhav ind i Barentshavet fra det nordlige Norge samt Svalbard og ned til Nordafrikas kyst.
Anvendelse
Velegnet til at stege, dampe og grille.
Sæson
Hele året. Spisekvaliteten er bedst i oktober – december.
Næringsindhold
Lyssej er en mager fisk, som også går under navnet lubbe.
Næringsværdier pr. 100 g:
Energi: 348 kJ
Protein: 19,1
Kulhydrat: 0,0
Fedt: 0,6
Forbehold
Gravide, ammende, kvinder der planlægger graviditet samt børn under 14 år bør, ifølge Fødevarestyrelsen, max. indtage 100 g lyssej og øvrige rovfisk om ugen.
Kilder
Havfisk og fiskeri af Bent J. Muus, Jørgen G. Nielsen, Preben Dahlstrøm, Bente O. Nyström. 1998
Ferskvandsfisk af Bent J. Muus og Preben Dahlstrøm
Politikens Fiskekogebog, Lars Kyllesbech
Den lille levnedsmiddeltabel
Kend din fisk, HORESTA
Kilde: Karolines Køkke