Hvide asparges

Udseende
Hvide asparges er tykkere end de spinkle grønne asparges. De er cirka 15-25 cm lange og en hvid asparges vejer ca. 30 gram, men der er et svind på ca. 50 procent, da den skal skrælles og endestykket knækkes af. Aspargesen er hvid helt igennem, dog kan hovedet godt være violet. Den violette farve skyldes farvestoffet cyanin som også findes i rødkål. Cyanin er vandopløseligt, og derfor forsvinder det, når asparges koges.
Smag
Friske hvide asparges har en mild aroma og en sød, bitter og svovlagtig smag. De har også en moderat salt, sur og umamismag, så de dækker hele smagspaletten. Men det bedste er konsistensen, og følelsen i munden, hvor de er sukkulente (saftige og kødfulde), smøragtige og sprøde.
Oprindelse
Asparges er en gammel kulturplante, som allerede var kendt i Egypten for 5-6.000 år siden, og i Romerriget blev asparges dyrket for over 2.000 år siden. Her i Danmark har de været dyrket siden 1700-tallet. Det er den samme plante, som giver både grønne og hvide asparges, men dyrkningsmetoden er forskellig. Hvide asparges vokser nede i jorden i jordvolde, og her stikkes de (høstes), når toppen pibler frem. Det er mere besværligt at dyrke de hvide asparges end de grønne.
Anvendelse
Hvide asparges skal skrælles med en tyndskræller, men undgå at skrælle hovedet. Knæk derefter den nederste ende af.
Se fremgangsmåden på Karolines Køkkenskole
Server aspargeserne så enkelt som muligt. De kan spises rå, eventuelt skåret i mindre stykker. Og de kan marineres i en salat. Hvide asparges kan koges/dampes et par minutter, så de stadig har bid. Den klassiske måde at servere dem på er med brunet smør og tyndt skåret spegeskinke. Alternativt er en hollandaisesovs også et godt tilbehør. Hvide asparges kan bages i ovnen, pakket ind i folie. Hvide asparges er gode til tarteletfyld og aspargessuppe. Her kan man anvende dåseasparges uden for sæsonen.
Friskhed
Hvide asparges kan holde sig i en plastpose i køleskabet i op til to uger.
Sæson
Maj - juni.
Næringsindhold
Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet