Vandmelon

Vandmelon
Som tørstslukker i sommervarmen kan en skive frisk vandmelon anbefales. For det røde og sprøde frugtkød i vandmelonen er saftigt og har en behagelig frisk og sød smag. Vandmelon er også lækker i en blandet grøn salat eller som frisk frugt i en frugtsalat.

Hvad vejer en vandmelon?

En vandmelon vejer tre til fem kilo, men måske har du set kæmpe vandmeloner på markeder i Sydeuropa, og de kan sagtens veje 20-30 kilo. Der findes flere forskellige sorter af vandmeloner. De fleste er store og runde eller lidt aflange. Skrællen er glat og mørkegrøn, nogle er spættede eller stribede. Under den en til tre cm tykke skræl ligger det saftige røde, nærmest pinkfarvede frugtkød. I frugtkødet er der masser af sorte kerner, som kan være besværlige at fjerne. Dog har forædlingsarbejdet gjort, at der i dag findes mange kernefattige eller helt kernefri vandmeloner, som er mere populære end vandmeloner med kerner.

Skyl vandmelonen inden du skærer i den

Fødevarestyrelsen anbefaler, at vandmelonen kommer en tur under vandhanen, hvor du skyller den grundigt, inden du skærer den ud. Derved kan du fjerne de fleste bakterier og virusser, som sidder på ydersiden af frugten. Selvom skrællen normalt ikke spises, kan du risikere at overføre bakterier og virus fra skrællen til frugtkødet eller andre madvarer, som den blandes med, hvis ikke du har rengjort den først. Læs hvad Fødevarestyrelsen skriver her

Hvordan anvender man vandmelon i madlavningen?

Vandmelon er god som frisk frugt. Skær vandmelon ud i små tern og server dem i en lille skål til mindre børn, mens større børn måske foretrækker at gnave af en skive med skrællen på. Frisk udskåret vandmelon serveres ofte til en morgenmadsbuffet eller en brunch. Du kan også blande vandmelon i salater, fx sammen med salatost, hvor det søde og det salte supplerer hinanden. Se opskriften og andre opskrifter til mellemmåltider eller desserter, fx vandmelon med skyrflødeskum, sluch ice eller smoothie her.

Hvordan opbevarer man bedst vandmelon?

En hel vandmelon kan godt opbevares ved stuetemperatur i nogle dage. Men når der er skåret hul på den, skal den i køleskab. Pak den ind i husholdningsfilm eller kom stykkerne i en plastpose eller beholder med låg. Holdbarheden er ca. en uge i køleskabet.
Melon, som er befriet for kerner og skræl, kan godt fryses ned, og så sidenhen bruges i smoothies.

Sådan tjekker du, om melonen er moden? Det kan være svært at afgøre, om de vandmeloner, der ligger i supermarkedet er modne indeni, men her får du et par tips til at tjekke det.

  1. Kig på farven, både den mørke- og lysegrønne farve skal være klar og skinnende. En bleg vandmelon er høstet for tidligt.
  2. Melonen skal føles tung, når du løfter den.
  3. Prøv at banke på den med fingerknoerne. Får du et hult ekko, så er den sikkert spiseklar. En umoden vandmelon har en dump, klangløs lyd.
  4. Melonen må gerne have en gul plet på størrelse med en håndflade, der hvor den har ligget på jorden under modningen. Er pletten hvidlig, betyder det, at melonen er høstet, før den var moden.
  5. Se på stilkenden. Den skal helst være vissen, for så har vandmelonen siddet på planten indtil den var helt moden. En vandmelon kan ikke eftermodne efter høst. Herhjemme er det nærmest umuligt at købe så gode og smagfulde vandmeloner, som dem du får serveret på en ferierejse sydpå.

Besværlig at dyrke

Vandmelon er botanisk set i familie med græskar og squash. Men den søde smag betyder, at den anvendes og kategoriseres som en frugt og ikke en grøntsag. En vandmelonplante kræver masser af plads, vand, varme, gødning og høj luftfugtighed. Så den er ikke så nem at dyrke i vores klima. Den trives bedre under sydlige himmelstrøg.

Sæson

April til september.

Næringsindhold

Læs om næringsindholdet i vandmelon hos Fødevareinstituttet