Sødmælk

Sødmælk er den fedeste mælk med 3,5% fedt.

Smag

Smagen er fyldig med en tydelig flødesmag.

Oprindelse

Fremstilling

Mælken indsamles i store tankbiler hos landmanden og køres direkte til mejeriet, hvor der tages forskellige prøver af den. Mælken pumpes over i mejeriets tanke, når den er godkendt med hensyn til smag. Fra tanken pumpes den til centrifugen, hvor den centrifugeres og hermed renses og deles i fløde og skummetmælk. Mælken blandes igen (fagudtryk = standardiseres), så den får en fedtprocent på 3,5%. Nu homogeniseres mælken i en homogenisator, det vil sige, de store fedtkugler i mælken knuses under højt tryk til bitte små fedtkugler. Fordelen ved homogenisering af mælken er, at mælkens fedt ikke ligger som klumper i mælkekartonen. Alle konventionelle mælketyper er homogeniseret. Mange økologiske produkter er ikke homogeniseret (uhomogeniseret).

Inden mælken tappes på kartoner, skal den varmebehandles, eller som det også hedder pasteuriseres. Mælk er altid pasteuriseret for at sikre, at den er fri for bakterier. Pasteuriseringen foregår i et pladeapparat, hvor mælken varmes op til den ønskede temperatur i den ønskede tid, hvorefter den køles ned til 4-6º og tappes på kartoner, der stemples med tappedato, holdbarhedsdato og mejeri.

Mælkekartonerne stables i mælkekasser, som igen stables på rullepaller - alt foregår automatisk. De fyldte rullepaller opbevares på kølelager ved 4-6º, indtil de senere på døgnet bliver hentet af distributionsbiler, der sørger for, at der er frisk mælk i forretningerne næste morgen.

Holdbarhed

Opbevaring

Bør opbevares ved højest 5º og aldrig sammen med råvarer, der er stærkt lugtende.

Holdbarhed

2-3 dage efter åbning.

Frysning

Mælk kan fryses i emballagen i ca. 4 måneder ved minus 18º. Vær opmærksom på, at mælk, der har været frosset, ikke smager som frisk mælk og derfor er bedst egnet til madlavning.

Kilder

  • Karolines Køkken