Tun

Hvad er tun? Tun er mørk og sølvglinsende på siderne. Lever i de åbne havområder mellem overfladen og ned til 100 meters dybde.

Udseende

Der findes omkring 10 forskellige arter tunfisk. De mindste vejer kun nogle få kilo. Den største tunart - den atlantiske tun - også kaldet almindelig tun kan i sjældne tilfælde blive op til 5 meter lang og veje 800-900 kg. Kan blive op 20 år gammel.

Anvendelse

Tun på dåse er et billigt og nemt produkt at have på lager. Køb tun i vand, den smager næsten lige så godt som tun i olie, og den er sundere. Der fås tun i olivenolie, som er dyr, men smagsmæssigt lækker, saftig og i flotte, hele stykker.

Holdbarhed

Sørg for at opbevare ukonserveret tun på køl.

Sæson

Højsæsonen i de nordeuropæiske farvande er i september måned. I de fleste europæiske farvande begynder sæsonen i juli og slutter i november.

Tunfisk ankommer til de nordlige farvande i juli måned, men trækker ud igen i løbet af august. Jager ofte andre stimefisk som sild, hornfisk og makrel.

Forbehold

Må man spise tun, når man er gravid? Gravide rådes til kun at spise 100 g fersk tun om ugen.

Tips og Tricks

Køb ikke de allerbilligste dåser, da der af og til kan findes histaminer eller andre giftstoffer i dåsen, og man får et bedre produkt ved at ofre 4-5 kroner mere.

Kilder

  • Karolines Køkken