Pighvar
Udseende
Pighvar er en cirkelformet fladfisk, som er mørk og gråbun med benknuder. Farven kan dog skifte, da den har en evne til at kamuflere sig. Den kan blive op til 1 meter lang og veje 25 kg. I Danmark skelner man ofte mellem østersø- og vesterhavspighvar, hvor vesterhavspighvarren oftest er den bedste og største. Kødet er hvidt og fast.
Oprindelse
Pighvarren er udbredt i det nordlige Atlanterhav og lever på dybder mellem 20 – 70 m. Den lever af krebsdyr, tobiser, muslinger, unge torsk og andre småfisk.
Anvendelse
Kødet kan koges, dampes, grilles og steges.
Sæson
Hele året. Spisekvaliteten er bedst i september – december.
Næringsindhold
Pighvar er en mager fisk, som er rig på enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer. Desuden er den rig på selen.
Næringsværdier pr. 100 g:
Energi: 393 kJ
Protein: 16,4
Kulhydrat: 0,0
Fedt: 3,0
Forbehold
Gravide, ammende, kvinder der planlægger graviditet samt børn under 14 år bør, ifølge Fødevarestyrelsen, max. indtage 100 g pighvar og øvrige rovfisk om ugen.