Butterdej er en dej af hvedemel, der består af mange tynde, sprøde lag. Lagene fremkommer ved at rulle koldt smør i dejen - i adskillige omgange.
Butterdej anvendes både til kager, som "snitter"(portionsbrød) til suppe eller stuvninger, til vol-au-vent'er, som bund til tærter, som låg på portionsanrettede supper og til at bage fx mørbrad ind i.
Find inspirationen blandt vores mange opskrifter med butterdej her
450 g hvedemel, iskoldt
2.5 dl mælk
25 g gær
1.5 tsk fint salt
250 g koldt smør 50 g hvedemel
100 g hvedemel til udrulning, iskoldt
Rør melet sammen med mælk, gær og salt på en røremaskine - ca. 2 min. Det er vigitigt ikke at røre for længe, da dejen så bliver for varm. Vend smørret i mel og bank det ud til en flad plade, ca 10 x 20 cm på et meldækket bord. Sæt det på køl i ca 10 min. Rul imens dejen ud, på et meldækket bord, til en firkant på ca. 20 x 45 cm. Læg den kolde smørplade i midten, og luk dejen omkring smørret. Rul forsigtigt dejen ud, på et meldækket bord, til 20 x 45 cm. uden at trykke for hårdt, så smør og dej forbliver adskilt i lag. Fold ⅓ af dejen over midten og gentag med den anden ⅓. Du har nu de første 3 lag i din butterdej. Stil dejen tildækket på køl i ca. 15 min. Rul forsigtigt dejen ud, på et meldækket bord, til 20 x 45 cm. uden at trykke for hårdt, så smør og dej forbliver adskildt i lag. Fold igen ⅓ af dejen ind over midten og gentag med den anden ⅓. Stil dejen tildækket på køl i ca. 15 min. Gentag udrulning og fold en sidste gang og stil dejen på køl i ca. 15 min. Du har nu 27 lag. Rul dejen ud til en firkant på ca. 40 x 60 cm på et meldækket bord. Butterdejen er nu klar til at blive brugt.