Butterdej

Butterdej
Butterdej en en porøs og luftig dej, der består af mange lag. Lagene fremkommer ved at man ruller koldt smør ind i dejen i adskillige omgange. Der er meget ca. halvt så meget smør som hvedemel i dejen - så det er ikke uden grund at dejen er navngivet efter sit store indhold af "butter".

Hvad er butterdej lavet af?

Butterdej er en dej af hvedemel, der består af mange tynde, sprøde lag. Lagene fremkommer ved at rulle koldt smør i dejen - i adskillige omgange.

Hvad kan man bruge butterdej til?

Butterdej anvendes både til kager, som "snitter"(portionsbrød) til suppe eller stuvninger, til vol-au-vent'er, som bund til tærter, som låg på portionsanrettede supper og til at bage fx mørbrad ind i.

Find inspirationen blandt vores mange opskrifter med butterdej her

Sådan laver du din egen butterdej:

450 g hvedemel, iskoldt

2.5 dl mælk

25 g gær

1.5 tsk fint salt

250 g koldt smør 50 g hvedemel

100 g hvedemel til udrulning, iskoldt

Rør melet sammen med mælk, gær og salt på en røremaskine - ca. 2 min. Det er vigitigt ikke at røre for længe, da dejen så bliver for varm. Vend smørret i mel og bank det ud til en flad plade, ca 10 x 20 cm på et meldækket bord. Sæt det på køl i ca 10 min. Rul imens dejen ud, på et meldækket bord, til en firkant på ca. 20 x 45 cm. Læg den kolde smørplade i midten, og luk dejen omkring smørret. Rul forsigtigt dejen ud, på et meldækket bord, til 20 x 45 cm. uden at trykke for hårdt, så smør og dej forbliver adskilt i lag. Fold ⅓ af dejen over midten og gentag med den anden ⅓. Du har nu de første 3 lag i din butterdej. Stil dejen tildækket på køl i ca. 15 min. Rul forsigtigt dejen ud, på et meldækket bord, til 20 x 45 cm. uden at trykke for hårdt, så smør og dej forbliver adskildt i lag. Fold igen ⅓ af dejen ind over midten og gentag med den anden ⅓. Stil dejen tildækket på køl i ca. 15 min. Gentag udrulning og fold en sidste gang og stil dejen på køl i ca. 15 min. Du har nu 27 lag. Rul dejen ud til en firkant på ca. 40 x 60 cm på et meldækket bord. Butterdejen er nu klar til at blive brugt.