Maltbrød med kefir og rug

2 timer 15 min
Arbejdstid: 30 min
Fryseegnet
Maltbrød med kefir og rug

Maltbrød - eller kefirbrød - fuld af smag og med mørke undertoner af malt. Super nemt at lave - men det smager som om du har brugt en hel weekend på det!

Ingredienser

½ liter Vand - lillefingervarmt
2 dl Kefir
25 g Gær
1 spsk Groft salt
2 spsk Mørk sirup
2 spsk Maltmel
150 g Rugmel (ca. 2½ dl)
650 g Hvedemel

Sådan gør du

Maltbrød med kefir og rug

  • Rør vand, kefir og gær sammen i en stor røreskål. Tilsæt salt, sirup, malt og mel - hold evt. lidt af hvedemelet tilbage.
  • Ælt dejen i ca. 5 min til den er blank og elastisk - fx i en røremaskine. Dejen skal være fugtig.
  • Læg dejen i en oliesmurt skål og dæk skålen med et låg eller husholdningsfilm. Lad dejen hæve et lunt sted i ca. 1 time.
  • Hæld forsigtigt dejen ud på et bord drysset med rigeligt hvedemel - uden at slå luften ud af dejen. Del dejen i to lige store stykker med en spartel.
  • Fold siderne op på den ene dej med en spartel, så dejen 'spændes op' på undersiden. Vend dejklumpen om, så undersiden med mel vender op.
  • Gentag med det andet brød.
  • Lad brødene efterhæve på en plade med bagepapir i ca. ½ time. Drys evt. med lidt mere hvedemel.
  • Bag brødet nederst i ovnen ca. 10 min. ved 250° - traditionel ovn. Derefter ca. ½ time ved indstilling på 200° - traditionel ovn.

Sæt gærmængden ned til 10 g og lad dejen koldhæve i køleskabet natten over.

Brug 3 spsk. mørk maltsirup i stedet for sirup og maltmel.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

12660 kJ / 3026 kcal

Næringsindhold pr. 100g

792 kJ / 189 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 3,3 g
Protein: 10,6 % 5 g
Kulhydrat: 83,2 % 38,7 g
Fedt: 6,2 % 1,3 g
https://www.arla.dk/opskrifter/maltbrod-med-kefir-og-rug/