Gærdej

Gærdej
Gærdej er som navnet antyder en dej, der er tilsat bagegær. Når dejen hæver omdanner gæren kulhydrater til aromastoffer, ethanol (som fordamper) og kuldioxid (CO2), som får dejen til at hæve. Gærdeje kan bestå udelukkende af mel, vand, salt og gær - eller man kan lave en fed gærdej, som fx også indeholder smør, olie og/eller æg.

Findes der flere slags gærdej?

Gærdej kan tilberedes med eller uden fedstof (typisk smør, olie, æg). Som tommelfingerregel gælder det at gærdej uden fedtstof resulterer i en sprød skorpe - og gærdej med fedtstof giver en blød, svampet dej, som er nem at arbejde med og giver et mere "kage-agtigt" resultat. Men der er selvfølgelig masser af variationer og nogle brød/kager, der er "midt-i-mellem".

Her en oversigt over de mest typiske variationer af gærdeje:

Eksempler på gærdeje uden fedtstof:

Eksempler på gærdeje med meget fedtstof:

Eksempel, hvor der rulles smør ind i gærdejen:

Eksempel, hvor der både er olie i dejen - og tilsættes ekstra ovenpå: