Koldhævede boller med surdej

Koldhævede boller med surdej

60+ min
Koldhævede boller med surdej. At lave koldhævede boller med surdej er faktisk slet ikke så svært. Få den nemme opskrift på koldhævede boller lige her - bollerne er sprøde, luftige og ikke til at holde fingrene fra!

Sådan gør du

Dag 1
  • Hæld vandet i skålen til en røremaskine. Rør gær, surdej og honning ud heri.
  • Bland mel og salt sammen og rør det let i væsken med en ske - dejen skal ligne havregrød og må gerne have lidt klumper. Dejen skal ikke æltes endnu. Lad dejen hvile i ca. 15 min.
  • Ælt dejen på røremaskine ved højeste hastighed i ca. 10 min. - eller indtil dejen slipper skålens sider og samler sig om dejkrogen. Dejen skal være blank og elastisk.
  • Hæld dejen over i ren, oliesmurt skål med låg. Vend dejen rundt et par gange, så den dækkes af et tyndt olielag - det er lettest med våde fingre, da dejen er klistret.
  • Sæt låg på skålen og lad dejen hæve i køleskabet i 12-24 timer.
Dag 2
  • Sæt en bageplade i ovnen og tænd den. Vent til ovnen og pladen er godt varm.
  • Hæld forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord - alle luftboblerne skal blive inde i dejen.
  • Drys dejen med lidt mel og skær den ud i ca. 18 stykker. Brug en dejspartel eller en stor kniv.
  • Flyt forsigtigt bollerne over på 2 stykker bagepapir. Undgå at røre for meget ved dejen - brug fx dejspartlen eller kniven til at flytte stykkerne.
  • Træk hurtigt det ene stykke papir med boller over på den varme bageplade (luk ovndøren imens) og sæt straks pladen i ovnen.
  • Bag bollerne til de er gyldne og lad dem køle af på en rist. Gentag med de sidste boller.
Bagetid
  • 12-15 min. ved 250° - traditionel ovn.
Mere inspiration

Alle kan lide hjemmebagte boller - og disse surdejsboller er skønne!

Surdejsboller
60+ min
Surdejsboller
(12)
Velbekomme!
Tips

Hvis du har en meget aktiv surdej, så behøver du ikke tilsætte gær. Bager du uden gær, så lad dejen stå ca. 1 time ved stuetemperatur, inden du sætter den i køleskabet. Du kan godt bage bollerne uden surdej - tilsæt blot 10 g gær.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

11391 kJ / 2723 kcal

Næringsindhold pr. 100g

710 kJ / 170 kcal

Energifordeling
Energifordeling Næringsindhold pr. 100g
Fiber: - 3,2 g
Protein: 10,6 % 4,4 g
Kulhydrat: 84,3 % 35,2 g
Fedt: 5,1 % 1 g

Ingredienser

Lunkent vand
5 dl
Gær
5 g
Surdej (ca. 100 g)
1 dl
Honning
1 spsk
Hvedemel (ca. 9 dl)
550 g
Groft salt
1 spsk
Indkluderet i opskriften
Surdej
60+ min
Surdej
(19)