Koldhævede boller med surdej

Koldhævede boller med surdej

60+ min
Koldhævede boller med surdej. At lave koldhævede boller med surdej er faktisk slet ikke så svært. Få den nemme opskrift på koldhævede boller lige her - bollerne er sprøde, luftige og ikke til at holde fingrene fra!

Sådan gør du

Bagetid:

12-15 min. ved 250° - traditionel ovn.

Dag 1
  • Hæld vandet i skålen til en røremaskine. Rør gær, surdej og honning ud heri.
  • Bland mel og salt sammen og rør det let i væsken med en ske - dejen skal ligne havregrød og må gerne have lidt klumper. Dejen skal ikke æltes endnu. Lad dejen hvile i ca. 15 min.
  • Ælt dejen på røremaskine ved højeste hastighed i ca. 10 min. - eller indtil dejen slipper skålens sider og samler sig om dejkrogen. Dejen skal være blank og elastisk.
  • Hæld dejen over i ren, oliesmurt skål med låg. Vend dejen rundt et par gange, så den dækkes af et tyndt olielag - det er lettest med våde fingre, da dejen er klistret.
  • Sæt låg på skålen og lad dejen hæve i køleskabet i 12-24 timer.
Dag 2
  • Sæt en bageplade i ovnen og tænd den. Vent til ovnen og pladen er godt varm.
  • Hæld forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord - alle luftboblerne skal blive inde i dejen.
  • Drys dejen med lidt mel og skær den ud i ca. 18 stykker. Brug en dejspartel eller en stor kniv.
  • Flyt forsigtigt bollerne over på 2 stykker bagepapir. Undgå at røre for meget ved dejen - brug fx dejspartlen eller kniven til at flytte stykkerne.
  • Træk hurtigt det ene stykke papir med boller over på den varme bageplade (luk ovndøren imens) og sæt straks pladen i ovnen.
  • Bag bollerne til de er gyldne og lad dem køle af på en rist. Gentag med de sidste boller.

Hvis du har en meget aktiv surdej, så behøver du ikke tilsætte gær. Bager du uden gær, så lad dejen stå ca. 1 time ved stuetemperatur, inden du sætter den i køleskabet. Du kan godt bage bollerne uden surdej - tilsæt blot 10 g gær.

Energiindhold for hele retten:

11391 kJ / 2723 kcal

Næringsindhold pr. 100g

710 kJ / 170 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 3,2 g
Protein: 10,6 % 4,4 g
Kulhydrat: 84,3 % 35,2 g
Fedt: 5,1 % 1 g
Mere inspiration

Alle kan lide hjemmebagte boller - og disse surdejsboller er skønne!

Surdejsboller
60+ min
Surdejsboller
(12)

Ingredienser

5 dl Lunkent vand
5 g Gær
1 dl Surdej (ca. 100 g)
1 spsk Honning
550 g Hvedemel (ca. 9 dl)
1 spsk Groft salt
Indkluderet i opskriften
Surdej
60+ min
Surdej
(25)