Cheddar

Cheddar
Cheddarost er en fed og velsmagende skæreost lavet af komælk, som stammer fra Storbritannien, men produceres nu rundt om i hele verden.

Hvad er cheddar?

Cheddarost er en af verdens mest spiste oste og udgør fx ca. halvdelen af al solgt ost i Storbritannien. Det er en gul ost, der oprindeligt stammer fra landsbyen Cheddar i Somerset i Storbritannien, hvor huler i omegnen var perfekte til at lagre osten. Nu produceres Cheddar i et utal af udgaver rundt om i hele verden. Cheddar betegnes som en fast modnet ost.

Cheddarost har været fremstillet siden år 1170, da regnskabslister fra Kong Henrik 2. af England registrerede indkøb af 4.640 kilo ost.

Hvordan laver man cheddarost?

Tilblivelsen af en cheddar adskiller sig markant fra andre gule oste ved den måde, hvorpå den saltes. Ostemassen fordeles ud på et bord, hvor mælkesyren får lov til at virke. Herefter skæres massen i ”cheddar fingre” på ca. 2x2x10 cm og overstrøs med salt, hvorefter det hele æltes sammen. Derved fordeles saltet rundt i hele ostemassen og osten saltes indefra. Denne metode gør, at skrukturen bliver mere brudt og let smuldrende, når osten er modnet. Ostemassen trykkes herefter sammen i osteblokke og lagres i lukkede poser, hvilket giver den en spiselig skorpe.

Hvor længe lagres cheddar?

En typisk cheddar lagres alt mellem 6 uger og 18 måneder. De forskellige slags Cheddar laves af de samme ingredienser, men ikke altid på samme sted. Det sted, hvor osten fremstilles, spiller en stor rolle i forhold til ostens smag og surhed.

Der skal bruges cirka 10 liter mælk til at lave cirka 1 kilo ost.

Hvordan karakteriseres cheddarost?

Cheddar er en halvhård til hård ost med lysebrun, tør skorpe, fast og elastisk konsistens med ingen eller små huller. Cheddar kan have forskellige farver fra hvid til bleget gul og orange. Nogle Cheddaroste er orange, hvilket skyldes tilsat farvestof. En ung Cheddar kan være meget smidig og elastisk med en god smelteevne, mens den bliver mere smuldrende med alderen.

Når cheddar lagres mere end 6 måneder, bliver ostens proteinkrystaller mere fremtrædende - næsten knasende og strukturen i osten mere smuldrende. Man kan med fordel bryde osten med spidsen af en kniv for at følge ostens egen tekstur fremfor at skære den i skiver.

Hvordan smager cheddar?

Osten er en fed og velsmagende hård ost med rigelig salt og en lang eftersmag. Jo længere tid den lagres, desto skarpere bliver smagen. Cheddar er en smagfuld mild ost med en karakteristisk og spændende smag. Den har en cremet konsistens med en fyldig smag og har antydning af sødme.  Efter længere lagring kan den få antydninger af hasselnødder.

Næringsindhold

Her kan du finde Fødevarestyrelsens information om næringsindhold på cheddarost.

Andre fast modnede oste