Spiseligt juletræ

Spiseligt juletræ

60+ min
Fryseegnet
Kom i julestemning og bag et spiseligt juletræ med grøntsager og pesto. Det smager virkelig dejligt, og selvom det tager tid med koldhævning, så er det nemt at lave. Dejen har en flot grøn farve, så det er en sjov ting for børn at være med til at lave. Spiseligt juletræ er det hyggeligste og mest smagfulde, sprøde brydebrød at tage med til fx et arrangement på skolen eller i institutionen. Det er et fyldigt brød, der mætter godt – og det kan sagtens gøre det ud for et mellemmåltid eller server det som tilbehør til supper eller gryderetter i hele december. Koldhævningen kræver lidt planlægning, og glipper den og er tiden knap, så kan du købe pesto og grov pizzadej eller måske butterdej og rulle snegle af det. Der bliver 17 snegle, når du skal forme et spiseligt juletræ. Og bliver det hele ikke spist, så kan du bryde sneglene op, fryse dem og komme dem i madpakken.
https://www.arla.dk/opskrifter/spiseligt-juletra/

Sådan gør du

Bagetid:

20-25 min. ved 200° - varmluft.

Dag 1
  • Blend vand og spinat til spinatvand. Hæld det i en røreskål og opløs gæren heri.
  • Tilsæt resten af ingredienserne (start med 500 g hvedemel) - og rør dejen godt sammen i en røremaskine ved lav hastighed i ca. 2 min. - til dejen har samlet sig. Ælt videre ved jævn hastighed i 3 min.
  • Dejen skal være fugtig men ikke klistret. Hvis den er klistret tilføjer du lidt mere hvedemel.
  • Dæk skålen til og sæt den i køleskabet 8-12 timer.
Dag 2
  • Tag dejen ud på et meldrysset bord og rul dejen ud til en firkantet plade (ca. 30 x 50 cm).
  • Smør pesto på dejpladen (hold lidt af pestoen tilbage til topping). Drys med revet grønt og ost.
  • Rul dejpladen fra den lange side til en roulade og skær 17 snegle. Sæt sneglene som et juletræ (se billedet) på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Lad juletræet efterhæve på køkkenbordet i ½ time.
  • Pensl juletræet med æg og drys med sesam. Bag juletræet midt i ovnen - til det er gylden og sprød i overfladen.
  • Lad juletræet køle godt af - og pensl herefter resten af pestoen på toppen.

Det er kun fantasien, der sætter grænser - sæt sneglene som fx en stjerne, et julehjerte eller noget helt tredje.

Du kan bruge persillepesto, ramsløgspesto eller rød pesto (du skal blot være opmærksom på at træet ikke bliver helt så grønt).

Brug dine osterester fx mozarella, cheddar, parmesan eller en andre hårde oste.

Energiindhold for hele retten:

27916 kJ / 6672 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1414 kJ / 338 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 2,4 g
Protein: 10 % 8,4 g
Kulhydrat: 35,5 % 29,6 g
Fedt: 54,5 % 20,8 g
Mere inspiration

Simpel opskrift på pesto med basilikum.

Pesto
45 min
Pesto
(160)

Ingredienser

75 g Babyspinatblade
2½ dl Vand - lillefingervarmt
15 g Gær
75 g Hytteost
100 g Revne blandede grøntsager fx gulerod og squash
50 g Græskarkerner eller solsikkekerner
100 g Fuldkornshvedemel
500- 600 g Hvedemel
1½ tsk Groft salt
Fyld
ca. 400 g Basilikumpesto
100 g Revne blandede grøntsager fx gulerod og squash
150 g Revet cheddar- og maasdammerost
1 Sammenpisket æg til pensling
Sesamfrø til toppen