Sankthansurt

Sankthansurt er en almindelig havestaude, der tilhører stenurtfamilien. Den sankthansurt, der vokser vildt i Danmark, bliver 30-40 cm høj. I naturen vokser den på tørre steder, som sydvendte skrænter, på stendiger og i krat.

Udseende

Sankthansurt har kødfulde, saftige ovale blade op ad stænglen. Blomsterne er små og sidder samlet i skærme. De er grøngule til hvidgule, og planten blomstrer fra juli til oktober. Blandt de dyrkede arter findes en kinesisk sankthansurt, som har rødlige blomster, og der findes forskellige krydsninger mellem den danske og den kinesiske. Den mest kendte er Herbstfreude, som har brunrøde blomster i efteråret og senere får brune dekorative frøstande, der står og strutter hele vinteren.

Oprindelse

Navnet sankthansurt hentyder til, at man har brugt planten til at tage varsler af omkring Sct. Hans.

Anvendelse

Det er bladene på sankthansurten, som kan spises. De minder i smag om ærtebælge. Bladene kan serveres rå i en salatblanding. Eller prøv at erstatte agurkeskiverne i en tzatziki eller sommersalat med sankthansurtblade.

Holdbarhed

Den er en sukkulent ligesom kaktus, hvilket vil sige, at den oplagrer vand i stængler og blade og kan klare sig i tørkeperioder.

Kilder

  • Havenyt.dk
  • ”Danmarks Flora” af Kirsten Tind, Gyldendal