Muscovadosukker har sin oprindelse på Mauritius, hvor det udvindes af sukkerrør med så lidt bearbejdning som muligt for at bevare aroma og smag. Muscovadosukker forhandles i både en lys og en mørk udgave. Lys muscovadosukker har en mild karamelsmag, nærmest som flødekaramel. Mens mørk muscovado har en kraftigere smag og aroma med et strejf af lakridssmag.
Muscovadosukker er først og fremmest et sødemiddel, men det bidrager også med smag og aroma. Lys muscovadosukker er velegnet som krydderi i maden, fx til fersk fisk, der marineres, og til ovnbagte rodfrugter. Brug det til desserter, kager, marinader og syltning, fx
Prøv også at tilsætte en smule muscovadosukker til brød, som får en fyldigere smag. Mørk muscovadosukker er god i sovser og marinader. Det er perfekt sammen med chokolade i kager og desserter. Prøv fx at bruge det i en vaniljeis i stedet for hvidt sukker.
Muscovadosukker minder om brun farin, men har mindre sukkerkrystaller og en mørkere brun farve, specielt i den mørke udgave. I opskrifter med brun farin kan du godt erstatte farin med muscovadosukker. Så får du en mere intens og aromatisk smag, og muligvis bliver produktet mørkere i farven.
Muscovadosukker har på samme måde som brun farin en tendens til at blive hårdt og klumpet, når pakningen er åbnet og henstår. Det skyldes, at den fugtighed, som muscovadosukker indeholder, tørrer ud, og sukkeret ændrer konsistens til en hård klump. Det gør ikke muscovadosukkeret ubrugeligt, men du er nødt til at få det blødgjort, for at kunne anvende det. Læg et par skiver rå kartoffel eller æblebåde ned til sukkeret, og luk pakningen tæt. Lad den stå et par døgn, så skulle sukkeret gerne have suget fugtighed til sig igen. Alternativt, hvis du skal bruge det straks, kan du give det 20-30 sekunder i mikrobølgeovnen eller forsøge at rive eller kværne det.
Det er vigtigt at opbevare muscovadosukker i en lufttæt dåse eller i en lukket plastpose, så det ikke tørrer ud og klumper. Hvis du opbevarer muscovadosukker i køleskabet, efter at pakningen er åbnet, er der ikke så stor risiko for, at det klumper sammen og bliver hårdt.
Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet. Der findes ikke specifikke data for muscovadosukker, så henvisningen er til brunt rørsukker.