De tørrede havebønner (brune, hvide, røde, sorte og brogede bønner samt kidneybønner), limabønner og hestebønner har et højt indhold af lektiner. Andre slags tørrede bønner (vignabønner, black eye beans og adzukibønner, mungbønner og sojabønner) og linser indeholder kun lektiner i meget små mængder, og de behøver derfor ikke at blive sat i blød før kogning.
Hvor længe skal grønne bønner koge? Friske bønner som haricots vert, voksbønner og snittebønner indeholder også kun små mængder lektiner, og det giver heller ingen problemer, når de koges, som man plejer. Det vil sige 5-10 minutter afhængig af størrelsen.
Spiser man friske, grønne bønner rå, kan nogle mennesker få kvalme og ondt i maven.
Symptomerne på akut forgiftning er opkastning, diarré og i alvorlige tilfælde mavekramper og blødning. Ubehaget kommer ofte inden for et par timer, efter man har spist bønnerne.
Lektinerne nedbrydes ved iblødsætning og ødelægges helt ved grundig kogning. De førnævnte typer af bønner skal derfor lægges i blød i 10-12 timer og derefter koges i mindst 30 minutter. Grønne ærter (sukkerærter og marværter) kan naturligvis spises rå. Dem er der ingen risiko ved.