Fennikelfrø

Fennikelfrø
Fennikelfrø er et krydderi, der har en sødlig lakridsagtig smag. Fennikelfrø ligner frø fra anis, dild og spidskommen. Og i smag og duft minder de meget om anis.

Udseende

Bladfennikel har hule, cylinderformede stængler, der minder om bladselleri og de trådformede blade ligner dildplantens blade. Den blomstrer med gule skærme i juli og august. Efter blomstringen dannes frugterne, som er de fennikelfrø, vi anvender som krydderi. Hvert fennikelfrø eller rettere fennikelfrugt indeholder to små frø.

Smag

Fennikelfrø indeholder fem til seks procent af en æterisk olie, der også findes i resten af planten. Den æteriske olie består mest af anethol, som er et stof, der også findes i anis og stjerneanis, og som giver en karakteristisk lakridssmag.

Oprindelse

Fennikel har sin oprindelse i Middelhavsområdet. Den har spredt sig til hele Europa og USA.

Anvendelse

Fennikelfrø anvendes især som krydderi i det italienske og det indiske køkken. Et eksempel fra Italien er spegepølsen finocchiona fra Firenze.

Fennikelfrø bruges i fiskeretter, kødretter med lam eller oksekød, supper, salater og dressinger.

Desuden bruges de som krydderi i brød og kager. De er gode sammen med rugmel, da den søde, krydrede lakridssmag passer godt til rugens lidt jordagtige smag.

Fennikelfrø indgår også i mange indiske karryblandinger og i det kinesiske femte krydderi.

Krydderiet fennikel kan købes både som hele, tørrede frø og som stødt pulver. Den mest intense smag fås fra de hele frø.

Fennikelfrø kan bruges som de er, eller de kan ristes på en varm pande, hvorefter de knuses i en morter eller krydderikværn, inden de tilsættes maden. Ristningen fremhæver smagen.

Fennikelblade anvendes friske som grønt drys på samme måde som dild, og stænglerne og knolden anvendes som grønsager.

Botanik

Der findes tre almindelige typer af fennikelplanten, og alle tre sætter frø. Det er dog mest frø fra den søde bladfennikel, krydderurten, der tørres og forhandles som krydderi.

Den anden type, knoldfennikel, bruges som grønsag. Og den tredje type, der også kaldes bronzefennikel, kan gro som flerårig staude i haven.

Fennikelplanterne tilhører skærmblomstfamilien.

Forbehold

Planten kan dyrkes i Danmark på solrige steder, men den tåler ikke frost.

Kilder

  • ”Krydderier & Kokkerier” af Torsten Vildgaard og Carl Th. Pedersen, Lindhardt og Ringhof, 2006
  • ”Alverdens krydderier og krydderurter” af Claus Ib Olsen og Nanna Simonsen, Gyldendal, 2009