Lucernespirer
Udseende
En lucernespire har en tynd hvid stængel, nærmest som en tråd, der er 12-15 cm lang. Roden er også hvid, og der sidder evt. af de brune frøskaller. Kimbladene i den anden ende er små og lysegrønne.
Smag
Smagen i lucernespirer minder om icebergsalat - sprøde og milde.
Oprindelse
Lucernespirer avles i danske spiregartnerier. Det foregår i store kar eller bakker indendørs, og de dyrkes udelukkende ved hjælp af rent vand. Vil man dyrke sine egne spirer hjemme i køkkenet, skal man altid købe EU-godkendte spirefrø, da spirer fremstillet af forurenede frø har været årsag til madforgiftning. Følg derfor Fødevarestyrelsens anvisninger.
Anvendelse
Lucernespirer skal skylles grundigt og dryppes af. De kan anvendes friske i salater og som det grønne drys på en middagsret fx kartoffelsuppe. En håndfuld lucernespirer er også godt i en sandwich eller en burger. Spirer har en meget kort holdbarhed på nogle få dage. De skal opbevares i køleskab. Hvis de ligger for længe, bliver de bitre i smagen og uappetitlige.
Sæson
Hele året.
Næringsindhold
Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet