Lucernespirer

Lucernespirer er dekorative som pynt på maden samtidig med, at de har en høj næringsværdi. Lucernespirer kaldes også for alfalfaspirer. Lucerne er en græsart, som er i familie med kløver.

Udseende

En lucernespire har en tynd hvid stængel, nærmest som en tråd, der er 12-15 cm lang. Roden er også hvid, og der sidder evt. af de brune frøskaller. Kimbladene i den anden ende er små og lysegrønne.

Smag

Smagen i lucernespirer minder om icebergsalat - sprøde og milde.

Oprindelse

Lucernespirer avles i danske spiregartnerier. Det foregår i store kar eller bakker indendørs, og de dyrkes udelukkende ved hjælp af rent vand. Vil man dyrke sine egne spirer hjemme i køkkenet, skal man altid købe EU-godkendte spirefrø, da spirer fremstillet af forurenede frø har været årsag til madforgiftning. Følg derfor Fødevarestyrelsens anvisninger.

Anvendelse

Lucernespirer skal skylles grundigt og dryppes af. De kan anvendes friske i salater og som det grønne drys på en middagsret fx kartoffelsuppe. En håndfuld lucernespirer er også godt i en sandwich eller en burger. Spirer har en meget kort holdbarhed på nogle få dage. De skal opbevares i køleskab. Hvis de ligger for længe, bliver de bitre i smagen og uappetitlige.

Sæson

Hele året.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet

Kilder

Friske spirer