Der findes mange forskellige spiselige spirer, samt sorter af frø, bælgfrugter, kerner og korn, som du selv kan dyrke til lækre spirer.
Af spirer, der kommer fra frø fra grøntsager, findes der fx. broccolispirer, radisespirer, rødkålsspirer og rødbedespirer. Man kan også spise spirer fra bælgfrugter, fx mungbønnespirer, babyspirer, bønnespirer, friske ærteskud og røde eller grønne linsespirer.
Der findes mange forskellige spirer, og derfor er der også mange variationer i smagen. De fleste spirer har smag af den plante, de kommer fra - broccolispirer har smag af broccoli og radisespirer har smag af radise. Derfor er det naturligvus individuelt, hvilke spirer man synes, der smager bedst og hvilke, der passer bedst til bestemte retter.
Det er bedst at anvende spirerne rå og hele i maden. En anden mulighed er at snitte dem til salaten, men gør det først lige inden servering, da iltningen begynder, straks efter spirerne er snittet.
Spirer kan også koges med i retten, kogningen går både ud over sprødhed og vitaminindhold, så tilsæt dem gerne lige inden servering. Du kan i princippet spise hele spiren, fra rod til topskud og det giver også det bedste udbytte af de gode vitaminer og fibre i spirerne.
Læs om næringsindholdet af spirer hos Fødevarestyrelsen. Vi har valgt tallene for uspecificerede bønnespirer.