Spirer

Spirer
Friske spirer er med til at give et ekstra pift til en frisk sommersalat, vietnamesiske forårsruller eller en hjemmelavet sandwich. Spirer kommer af plantefrø, og er derfor planters første stadie. Der findes mange forskellige variationer af spirer, med farverige udtryk, lange eller korte rødder, små blade eller kløverformede blade. I almindelige dagligvarebutikker kan du købe spirer som bl.a. friske ærteskud, bønnespirer, karse eller radisespirer. Du kan også nemt dyrke spirer selv.

Hvilke spirer er spiselige?

Der findes mange forskellige spiselige spirer, samt sorter af frø, bælgfrugter, kerner og korn, som du selv kan dyrke til lækre spirer.

Af spirer, der kommer fra frø fra grøntsager, findes der fx. broccolispirer, radisespirer, rødkålsspirer og rødbedespirer. Man kan også spise spirer fra bælgfrugter, fx mungbønnespirer, babyspirer, bønnespirer, friske ærteskud og røde eller grønne linsespirer.

Hvilke spirer smager bedst?

Der findes mange forskellige spirer, og derfor er der også mange variationer i smagen. De fleste spirer har smag af den plante, de kommer fra - broccolispirer har smag af broccoli og radisespirer har smag af radise. Derfor er det naturligvus individuelt, hvilke spirer man synes, der smager bedst og hvilke, der passer bedst til bestemte retter.

Hvordan bruger man spirer i maden?

Det er bedst at anvende spirerne rå og hele i maden. En anden mulighed er at snitte dem til salaten, men gør det først lige inden servering, da iltningen begynder, straks efter spirerne er snittet.

Spirer kan også koges med i retten, kogningen går både ud over sprødhed og vitaminindhold, så tilsæt dem gerne lige inden servering. Du kan i princippet spise hele spiren, fra rod til topskud og det giver også det bedste udbytte af de gode vitaminer og fibre i spirerne.

Næringsindhold

Læs om næringsindholdet af spirer hos Fødevarestyrelsen. Vi har valgt tallene for uspecificerede bønnespirer.

Gå i dybden...