Piskefløde

Piskefløde

Piskefløde er en fyldig fløde med mindst 36 procent mælkefedt. Det er en del af dansk madkultur og bruges i alt fra sauce til dessert. Ved at piske luft i laves den fyldige flødeskum, som bruges i lagkage, varm kakao og meget andet.

Indhold

Igennem mere end 100 år har fløde været en del af den danske madkultur og et produkt, som forbindes med nydelse og forkælelse.

Piskefløde er den mest solgte flødetype, og med et mælkefedtindhold på 36 procent, er den god til en række forskellige anvendelser. Piskefløde kan både bruges som ingrediens i madlavningen, i en dejlig mormordressing, som flødeskum på konditorkagen eller til den hjemmelavede dessert.

Flødeskum

Det ligger i navnet ’piskefløde’, at fløden er god at piske. Når du pisker den kommer der luft ind i fløden, og der dannes et stift skum bedre kendt som flødeskum. Det bruges typisk i lagkager, desserter og i varm kakao. Ved at piske flødeskum bliver volumen cirka dobbelt så stor i forhold til den rene fløde. 

Smag

Fløde smager i sig selv ikke af så meget, men fløde har til gengæld en række egenskaber, som får andre smage til at træde frem. En af dem er, at fedtet i fløden får smagen til at blive længere i munden. Blandt andet derfor passer fløde så godt til alt fra jordbær til grøntsager og kød.

Hvordan laves piskefløde?

Piskefløde laves på mejeriet ved at centrifugere den rå mælk fra koen. Derved skilles fløde og mælk af sig selv. Herefter standardiseres fløden ved igen at tilsætte den til skummetmælken indtil den ønskede fedtprocent er opnået.

Forskellen mellem kaffefløde, piskefløde og double cream er indholdet af mælkefedt.

"At skumme fløden"

Faktisk skilles fløden fra mælken helt naturligt. Hvis rå mælk fra en ko står urørt, vil den fede fløde automatisk lægge sig øverst. Det er også derfra udtrykket ’at skumme fløden’ stammer fra, fordi man kan tage den lækre, fede fløde fra toppen af mælkejungen.

Visualisering af råmælk

Holdbarhed

Fløde er en friskvare ligesom mælk – og det betyder, at holdbarheden er 3-4 dage i køleskabet efter, at kartonen er åbnet.

Flødefacts

  • Når mejeriet laver fløde giver 20 liter mælk omkring 2 liter piskefløde.
  • Fløde tager smag af det koen spiser
  • Fedtprocenten skal være over 30 procent, for at fløden kan piskes til skum
  • Du kan fryse fløde ned, men så kan den ikke piskes til skum efterfølgende

Flødetyper

Piskefløde fra Arla®