Piskefløde er en fyldig fløde med mindst 36 procent mælkefedt. Det er en del af dansk madkultur og bruges i alt fra sauce til dessert. Ved at piske luft i laves den fyldige flødeskum, som bruges i lagkage, varm kakao og meget andet.
Igennem mere end 100 år har fløde været en del af den danske madkultur og et produkt, som forbindes med nydelse og forkælelse.
Piskefløde er den mest solgte flødetype, og med et mælkefedtindhold på 36 procent, er den god til en række forskellige anvendelser. Piskefløde kan både bruges som ingrediens i madlavningen, i en dejlig mormordressing, som flødeskum på konditorkagen eller til den hjemmelavede dessert.
Flødeskum
Det ligger i navnet ’piskefløde’, at fløden er god at piske. Når du pisker den kommer der luft ind i fløden, og der dannes et stift skum bedre kendt som flødeskum. Det bruges typisk i lagkager, desserter og i varm kakao. Ved at piske flødeskum bliver volumen cirka dobbelt så stor i forhold til den rene fløde.
Hvordan laves piskefløde?
Piskefløde laves på mejeriet ved at centrifugere den rå mælk fra koen. Derved skilles fløde og mælk af sig selv. Herefter standardiseres fløden ved igen at tilsætte den til skummetmælken indtil den ønskede fedtprocent er opnået.
Forskellen mellem kaffefløde, piskefløde og double cream er indholdet af mælkefedt.
At skumme fløden
Faktisk skilles fløden fra mælken helt naturligt. Hvis rå mælk fra en ko står urørt, vil den fede fløde automatisk lægge sig øverst. Det er også derfra udtrykket ’at skumme fløden’ stammer fra, fordi man kan tage den lækre, fede fløde fra toppen af mælkejungen.
Flødefacts
Når mejeriet laver fløde giver 20 liter mælk omkring 2 liter piskefløde.
Fløde tager smag af det koen spiser
Fedtprocenten skal være over 30 procent, for at fløden kan piskes til skum
Du kan fryse fløde ned, men så kan den ikke piskes til skum efterfølgende
Flødetyper
- Fløde 50: En ekstra fed fløde med 50 procent mælkefedt, som også kaldes double cream
- Piskefløde: Den klassiske fløde til flødeskum med 36 procent mælkefedt
- Madlavningsfløde: 18 procent eller 8 procent mælkefedt
- Kaffefløde: 12, 10 eller 9 procent mælkefedt
- Laktosefri fløde: Fløde uden laktose (mælkesukker)