Hjort

Oprindelse

I Danmark skydes primært råvildt, dåvildt, kronvildt og sikavildt. Det er ofte muligt at bestille vildtkød gennem en slagter, når det er sæson. Ellers kan man på nogle jagter bestille hele dyr, hvilket ofte er billigere, men kræver ekstra arbejde.

Anvendelse

Denne type dyrevildt kan fås i to udgaver enten opdrættet eller fritlevende, som skydes af jægere. Opdrættet vildt er mere mørt, men har ikke ligeså meget vildtsmag som fritlevende. Generelt er hjortekød magert og har en fin kødstruktur. Det betyder, at det kræver lidt mere opmærksomhed under tilberedningen, så det ikke bliver tørt. En god idé er at tilføje lidt federe ingredienser til retter med vildt. Pak fx medaljoner ind i bacon eller rundt saucen af med lidt fløde eller blåskimmelost. På den måde kommer retten i sin helhed ikke til at virke for mager. har i sig selv en ret kraftig smag og har ofte brug for lidt kraftigt modspil i en ret. Krydderier som rosmarin, timian og enebær er gode til at fremhæve og balancere smagen. Også rødvin, tranebær, æbler og cognac er fine i retter med denne type vildt. Brugbarheden/brugen af hjortekød minder særdeles meget om lammeudskæringerne. Dvs. forenden bruges typisk til hakkekød. Boven kan dog også braiseres med fx rødvin eller skæres i tern til ragout. Kogetid: 40 min pr. kg bov.