Saltning

At salte er et udtryk for forskellige metoder, herunder en konserveringsmetode, en metode til at trække væske ud og tilsætning af salt.

Teknikbeskrivelse

En konserveringsmetode, der stammer fra gammel tid inden fryseren blev opfundet. Kød eller fisk lægges i en saltlage eller rent groft salt. Her kan det opbevares i op til 2 måneder.Fx saltede sild (spegesild), der senere kan tilberedes til marinerede eller syltede sild. Skinke, hamburgryg og bacon mv. saltes også, før de røges.

Saltning bruges i dag meget indenfor gastronomien, idet en let saltning (3-6 % saltopløsning (30g pr. liter)) kan gøre magre kødstykker fx kylling særdeles saftige og lækre. Sprængt kød eller fisk er et eksempel på en saltet, konserveret fødevare, hvor der også tilsættes sukker i lagen.

En metode til at trække væske ud af fødevarer, fx ved at drysse aubergine med salt og lade den hvile 10-15 minutter, inden saltet tørres eller skylles bort. Formålet er at fjerne en del af væsken, så grønsagen ikke optager så meget olie ved stegning. Kød kan også saltes inden stegning.

Tilsætning af salt til ristede nødder eller andre snacks – fx peanuts og pistacienødder.

Betegnelsen dækker også det at tilsætte salt til en ret, dvs. som synonym for at smage til.