
Så er det endelig d. 24. december – og nu skal de sidste forberedelse i hus til aftenens hyggelige julemiddag. Du kan færdiggøre risalamanden og andesovsen om formiddagen. Og så kan du forberede mest muligt af de brunede kartofler, flæskestegen og -sovsen. Rigtig god fornøjelse i køkkenet – alt imens julefreden snart kan sænke sig.
Om formiddagen
Risalamande
Tilbered risalamanden, kom den i serveringsskålen og gem den hele mandel i risalamanden. Stil risalamanden køligt.
Andesovs
Lav sovsen helt klar – og stil den køligt. Hvis du er i tvivl om den opbagte sovs, så kan du få tips i vores Køkkenskole. Du skal have andefedt, mel, sky, fløde, salt og peber klar.
Klargør og stil frem
De sidste praktiske forberedelser.
- Kom asier, gelé, og hvad I ellers har tradition for at spise til julemaden, i skåle og stil dem køligt.
- Find rødvin frem.
- Stil andre drikkevarer køligt (saftevand, sodavand, øl, vand osv.)
- Stil fade, skåle og serveringsbestik klar.
- Dæk bord.
Om eftermiddagen
Flæskesteg
Gør flæskestegen klar ca. 3 timer, før I skal spise (den må gerne stå på køkkenbordet ½-1 time, så den ikke er iskold, når den skal i ovnen). Stil flæskestegen i ovnen ca. 2 timer før middagen.
Det helt afgørende for flæskestegen er unde tvivl de sprøde flæskesvær – men det kan godt være en af julens mange drillerier. Vi guider dig til sprøde svær lige her.
Brunede kartofler
Du kan brune kartoflerne i god tid. Der skal tålmodighed til, når sukkeret smeltes langsomt (uden alt for meget omrøring). Brun kartofler og stil dem køligt.
Se her hvordan vi laver perfekte brunede kartofler.
De fleste forberedelser er nu klaret – og den sidste opgave er at trække rødvinen op, gå i bad og gøre dig klar 😊
Den sidste time tid før julemiddagen
Nu er der ikke lang tid før julemiddagen skal på bordet. Du kan godt stille tilbehør og drikkevarer frem og tænde (stearin)lys.
Hvide kartofler
Kom kartoflerne i en gryde med frisk vand, tilsæt salt og kog dem ca. ½ time før, I skal spise.
Flæskestegssovs
Si skyen fra flæskestegen og tilbered flæskestegssovsen – det kan du sagtens gøre, inden stegen er stegt helt færdig.
Få tips og tricks til den opbagte sovs ovenfor
Andesteg og flæskesteg
Tag flæskestegen ud af ovnen og lad den hvile. Lun andestegen mens flæskestegen hviler. Grill evt. anden et par minutter lige til sidst, så skindet bliver sprødt – vær meget opmærk-som (slip den ikke med øjnene) så den ikke får for meget. Skær bryststykkerne i hver 3-4 stykker og anret dem på et fad sammen med resten af anden. Skær flæskestegen i skiver – hæld den ekstra sky i sovsen.
Sovs
Lun andesovs og flæskestegssovs stile og roligt, så de ikke brænder på. Du kan evt. blande de to sovse til én.
Rødkål
Lun rødkålen og kom den i en skål.
Risalamande
Kom den hele mandel i risalamanden.
Så er alt klar til servering og en skøn julemiddag kan nydes. Velbekomme.
Kirsebærsauce
Når I er klar til risalamanden, så kan du lune kirsebærsaucen – hvis der er tradition for dette i jeres familie.
Arla Karolines Køkken® ønsker alle en rigtig glædelig jul.