Nellikeblomst

Nellikeblomst
Hvis du har været på ferie i den sydlige del af Frankrig eller i Italien, så er du også stødt på nelliken. Her har de nemlig en forkærlighed for de yndige blomster – og en lang tradition for at dyrke dem på gigantiske marker.Nellikeblomsten har ikke noget at gøre med krydderiet, som ofte betegnes nellike – den hedder nemlig kryddernellike og stammer fra et træ.

Oprindelse

Stammer oprindeligt fra Middelhavsområdet og Vestasien. I Mellemøsten var man tidligt ude med dyrkning af den smukke blomst, og den er med al sandsynlighed blevet spredt derfra og til Europa i løbet af 1200-tallet.

I dag findes der desuden tre vildtgroende arter i Danmark.

Anvendelse

Blomsten har en skøn, parfumeret duft, og de mange sorter findes i et virvar af yndige farver. De vidunderlige egenskaber kan man udnytte ved at tage nelliker med til bords. Kronbladene smager ikke voldsomt, men de tilfører salat, kager og desserter en himmelsk duft og et smukt visuelt udtryk. Herudover er nelliker velegnede i iste, sorbet, limonade, kryddersukker og sirup. For at bevare duften bør kronbladene blot trække med og ikke koge.

Botanik

Nelliker er hårdføre stauder, der er nemme at holde. Med undtagelse af blå, så findes de nærmest i alle regnbuens farver og i et væld af forskellige sorter – omkring 250. De kan alle sammen spises, men det er kun de velduftende, som også smager godt.

Blomsternes kronblade er svagt krøllede, ligger smukt lag på lag og danner de mest yndefulde blomster. Studenternelliken er den mest kendte i den farvestrålende familie.

Sæson

Blomsterne sprudler med deres skønhed i juni og juli. Og hvis planterne står tørt og godt, så kvitterer de med endnu en blomstring i august/september. Man kan, som med så mange andre blomster, forlænge blomstringsperioden, hvis man nipper alle de afblomstrede blomsterhoveder af.

Kilder

  • www.denstoredanske.dk
  • www.haveabc.dk
  • Blomstrende mad af Camilla Plum