Asters

Asters

Udseende

De findes i stort set alle farver.

Oprindelse

Astersfamilien er stor. Og der findes nærmest fætre eller kusiner i alle lande. De fleste af dem stammer dog fra Kina eller Nordamerika.

I Nordeuropa fik man først for alvor øjnene op for de smukke blomster i løbet af 1600-tallet. I dag gror de desuden i naturen i mange lande – særligt langs vandløb, hvor de sandsynligvis er skyllet op på bredderne efter perioder med høj vandstand og oversvømmelse.

Anvendelse

Man kan naturligvis vælge at pynte med hele blomsterhoveder, men det bliver kun rigtig delikat, hvis man blot plukker kronbladene af og anvender dem. De farvestrålende blade kan bruges som pynt i alt fra simple salater til sæsonens første dampede asparges eller nyopgravede kartofler. Ligegyldigt hvad man bruger bladene til, så skal man huske på, at de først skal drysses på, når maden serveres. Ellers bliver de hurtigt bløde og mister deres sprøde bid og spændstige udseende.

Botanik

Asters er en gammel og trofast kending i de danske haver. De er tilmed lette at holde. Selv om man klipper hele stilke til buketter eller nipper blomsterhoveder til salaten, så har asters en imponerende evne til at forny sig og danne nye, smukke blomster. Og sørger man for løbende at fjerne de afblomstrede blomsterhoveder, så kan man tilmed holde dem i krukker på terrassen med stor succes.

Sæson

Der findes tidlige, forfinede sorter, som blomstrer allerede i juni. Men de klassiske sorter sætter først blomst i august, men holder til gengæld hele efteråret og visner først bort, når vinterkulden begynder at vise tænder. Spørger man en garvet havemand eller –dame, så vil de sandsynligvis også sige, at asters er den blomst, som spreder glæde og ynde, når de andre blomster begynder at gøre klar til sæsonafslutningen.

Kilder

  • www.havenyt.dk
  • Blomstrende mad af Camilla Plum