Nøddekernen ligger i en rynket, let afrundet skal på ca. 5 cm længde. Nødden sidder inden i en grøn frugt ligesom kastanje. Farven på valnøddeskallen giver udtryk for kvaliteten, jo lysere skal jo højere kvalitet. elve nødden er næsten helt hvid, mens skindet er brunt.
Skindet er bittert. Selve nødden smager sødligt og mildt, hvis den ikke er for gammel, hvad købenødder ofte er. Så er smagen stærk og harsk. Skindet kan evt. fjernes, men det er en besværlig nød at afskalle.
Valnøddetræet stammer fra Asien, men vokser i mange andre lande. Valnødder vokser både vildt i Danmarks skove og krat, men det er også et almindeligt havetræ.
Valnødder kendes især fra valnøddebrød og som pynt på kager og osteanretninger samt i tærter og salater. Valnødder kan dog også, ligesom de fleste nødder og mandler, indgå i det salte køkken, fx i salater, vegetariske retter, postejer eller i en sauté med blommer og valnødder i balsamico som tilbehør til vildtretter eller stege.
Valnødder fra haven kan tørres i et fyrrum eller lun kælder, men kan også nydes friske. Valnødder har, ligesom de fleste andre nødder, en kort holdbarhed, inden de mugner eller harskner på grund af et højt fedtindhold. Derfor opbevares de med fordel i fryseren.
Alle nødder har et højt fedtindhold på mellem 40 og 60%, men især valnødder indeholder meget af de sunde, flerumættede fedtsyrer og heraf en stor mængde omega3-fedtsyrer. Valnødder producerer også en velsmagende og meget dyr olie.