Gala kartoffel

Gala kartoffel
Gala er en lille, fast kartoffel, som fås både økologisk og konventionelt dyrket. Sorten er velegnet til babykartofler, der normalt spises med skræl.

Udseende

Gala er ensartede, runde eller lidt ovale kartofler. Gala er ret små. En kartoffel vejer ca. 100 gram. Skrællen er gullig, og indeni er kartoflen lysegul.

Smag

Gala kartoflen har en fast konsistens efter kogning. Smagen er fin aromatisk.

Oprindelse

Gala er en ret ny sort, der stammer fra Tyskland, hvor den blev godkendt til dyrkning i 2002.

Anvendelse

I de fleste opskrifter står der blot kartofler, så sorten er normalt underordnet, når man køber kartofler. Der er dog krav om, at pakningen skal være mærket med sortsnavn. Gala er en sort, der er egnet til alle retter med almindelige kartofler. Den koger ikke ud og bliver heller ikke mørkfarvet efter kogning. Den kan anvendes som kogt kartoffel eller bagt i ovnen https://www.arla.dk/opskrifter/ovnbagte-kartoffelbade/.
Kogte kartofler kan serveres varme til middagsmaden eller kolde, hvor de skæres i skiver, fx til en kartoffelmad eller til kartoffelsalat.
Andre opskrifter med kartofler er flødegratinerede kartofler, brasede, knuste og grillede kartofler.
Kartofler kan bruges i sammenkogte retter fx svensk pølseret eller som fyld på pizza.

Holdbarhed

Kartofler skal opbevares mørkt og køligt. Hvis de bliver udsat for sollys, bliver de grønne og kan have et højt indhold af solanin og chaconin, som er giftstoffer. Kartofler med grønne pletter skal derfor kasseres.

Sæson

Juli - februar.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet. Da der ikke findes specifikke data for Gala, har vi valgt rå kartoffel, uspecificeret.

Kilder