Nye kartofler er på størrelse med babykartofler. Skrællen er papirtynd, sidder løst og er ofte lidt sprukken. Nye kartofler er hvidlige, lysegule eller gule i kødet – afhængig af hvilken sort, der er tale om.
Nye kartofler har en frisk og grøntsagsagtig smag. Der er også en vis sødme i smagen, da kulhydraterne (sukkerarterne) endnu ikke er blevet til stivelse.
Nye kartofler skal vaskes, og det tynde skind kan nemt gnides af, når de er friskopgravede.
Kog kartoflerne i 6-8 min. Kom eventuelt en dild- eller løvstikkekvist i kogevandet. Lad kartoflerne stå og trække i kogevandet i ca. 5 min. De varme kartofler kan serveres med en klat smør og et drys salt. De er velegnede som tilbehør til stort set alle fiske- og kødretter.
Se opskriften her.
Som variation kan man grille de nye kartofler og servere med kryddersmør fx hvidløgssmør.
Kolde, kogte kartofler kan skæres i skiver og bruges til en fremragende kartoffelmad med mayo. Eller de kan også i en grøn salat eller en kold kartoffelsalat.
Nye kartofler har en kort holdbarhed. Så køb ikke et større lager for de bliver hurtigt bløde, og små stødskader vil ødelægge dem.
Maj - august.
Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet