Jordbakterier i krydderurter

Jordbakterier i krydderurter
Persille og andre krydderurter kan være forurenet med jord og jordbakterier. Derfor skal du altid skylle dem grundigt i en stor skål eller balje med rent vand. Jordbakterierne bliver dræbt ved opvarmning, men de kan have dannet såkaldte bakteriesporer, som kan overleve en kogning og formere sig i den lune mad. Maden skal derfor køles hurtigt ned, hvis den skal gemmes til senere brug. For ellers kan sporerne danne giftstoffer, som i værste fald kan give dig en omgang diarré eller opkast.
Jordbakterier i krydderurter

Må persillesovs gemmes og genopvarmes?

Er du i tvivl, om du kan gemme en rest persillesovs eller anden mad, hvor du har tilsat friske krydderurter? Svaret er, at det kan du sagtens gøre.

Hvis krydderurterne har været kogt, bagt eller stegt med i maden, og temperaturen er kommet over 75 grader, så er eventuelle jordbakterier blevet dræbt under tilberedningen. Men da der kan være bakteriesporer tilbage, er det vigtigt, at resterne køles hurtigt ned efter måltidet, og stilles i køleskab eller i fryseren. Er det en stor portion mad, der skal nedkøles, så del den op i mindre portioner eller afkøl i et vandbad med isterninger. Hvis persille eller andre krydderurter er blevet drysset over retten lige inden servering, bør du varme maden grundigt igennem, inden du stiller den i køleskabet.

Læs også Fødevarestyrelsens artikel om, hvordan du får styr på hygiejnen, når du bruger krydderurter.

Jordbakterier i krydderurter