Hellefisk

Hellefisk

Udseende

Hellefisken kendes fra helleflynderen ved den brunlig til blålig farve på undersiden samt at kød, struktur og smag er ganske anderledes. Hellefisken er en fladfisk og bliver sjældent over 80 cm. Kødet er lyst og løst i rå tilstand.

Oprindelse

Hellefisken er en koldvandsfisk, som er udbredt i den nordlige del af Nordsøen. Køber man hellefisk hos fiskehandleren, stammer de typisk fra Sydgrønland, Island eller det nordlige Norge. Den lever hovedsageligt af yngel af rødfisk, ålebrosmer, lodder, dybhavsrejer og andre bunddyr.

Anvendelse

Efter fx dampning bliver kødet dog fast. Hellefisken er velegnet til røgning, dampning og gravning.

Sæson

Hele året. Primært december.

Næringsindhold

Hellefisk er en fed fisk, der er særlig rig på jod, selen, A- og D-vitamin. Den indeholder n-3 fedtsyrer, enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer.

Næringsværdier pr. 100 g:

Energi: 804 kJ

Protein: 12,4

Kulhydrat: 0,0

Fedt: 15,6

Kilder

  • Havfisk og fiskeri af Bent J. Muus, Jørgen G. Nielsen, Preben Dahlstrøm, Bente O. Nyström. 1998
  • Ferskvandsfisk af Bent J. Muus og Preben Dahlstrøm
  • Politikens Fiskekogebog, Lars Kyllesbech
  • Den lille levnedsmiddeltabel
  • Kend din fisk, HORESTA
  • www.togangeomugen.dk
  • Kilde: Karolines Køkken