Husblas

Husblas
Hører du til dem, der undgår opskrifter med husblas, fordi du i din barndom har haft ”fornøjelsen” af at sætte tænderne i desserter, hvor husblassen har dannet uforglemmelige trevler og ”klumper” imunden? Så læs her. Det er faktisk ikke svært at arbejde med husblas – du skal bare lige vide, hvordan du gør!

Hvordan lykkes man med husblas?

Sørg for at gøre de ingredienser du skal bruge til desserten klar, inden du går i gang med at smelte husblas: Fløden skal være pisket (hvis der indgår flødeskum), resten af fromagen rørt sammen, skåle og andre redskaber skal stå klar, så du kan arbejde uden afbrydelser.

  1. Læg så husblasbladene i blød i koldt vand i ca. 10 minutter.

  2. Læg bladene i ét ad gangen og sørg for, at alle blade er dækket af vand. Efter ca. 10 minutter er husblasbladene udblødte.

  3. Træk dem nu op af vandet med det vand, der hænger ved og læg dem i en skål, der kan tåle varme.

  4. Kom et par dl vand i en gryde og sæt skålen med den udblødte husblas ned i gryden. Bring vandet i kog.

  5. Vandet skal nå ca. halvt op på skålen, og det må ikke boblekoge, men skal holdes omkring kogepunktet. Lad nu bladene smelte (over ”vandbad”, som teknikken hedder).

  6. Når husblassen er smeltet, så køl den af ved at røre ca. 1 dl af fromagen (hvis det er sådan en du er i gang med) i husblassen, før du vender den i resten af fromagen.

  7. Lad desserten hvile, indtil husblassen begynder at stivne og du kan trække striber i overfladen. Derefter kan du tilsætte flødeskum (hvis det skal i) og hælde desserten op i en serveringsskål.

Smelt husblas i mikroovn

Du kan også smelte husblas i mikrobølgeovn. Du gør som beskrevet ovenfor, men i stedet for at sætte skålen i vandbad, sætter du den i mikroovnen ved 900 W effekt i 15-30 sekunder afhængig af, hvor meget husblas, der er. Hvis der indgår væde (fx citronsaft) er det en god idé at smelte husblassen heri.

Så gå bare i gang. Der er masser af opskrifter at øve sig på, fx disse klassikere:

Hvad er husblas lavet af?

Husblas er et gelatine-middel, der fremstilles af sener, hud og knogler fra svin og køer. Det anvendes til fx gelé og desserter, som skal stivne.

Hvis du er vegetar eller ikke spiser svin, kan du i stedet bruge gelatine-produktet, agar-agar. Det fremstilles af tang og kan købes i helsekostbutikker.

Tips og tricks

Trevler og klumper opstår, når husblassen får et temperaturchok. Derfor skal den smeltede husblas og den masse, den hældes i have cirka samme temperatur.

Det kan du opnå ved at røre lidt af fromagen i den smeltede husblas, inden du vender husblassen i resten, sådan som vi har beskrevet i fremgangsmåden.

Det er ikke meget sværere end bage brød med gær, der også skal opløses ved en bestemt temperatur cirka 37°.

Vidste du?

Ordet ”Husblas” stammer fra tysk og er en sammensætning af ”Hausen”, som betyder stør (Belugastør, Huso huso) og ”Blas” som betyder svømmeblære, altså et stof udvundet oprindeligt fra størens svømmeblære

Se vores how to video