Bøftomat
Udseende
Bøftomater er store, runde og lidt fladtrykte tomater. De har ofte dybe furer, der udgår fra stilken og tykke kødfulde vægge under skindet. En mellemstor bøftomat vejer 150 gram, men de kan veje helt op til 400 gram. Hele tomaten er normalt gennemfarvet rød, men bøftomater findes også i andre farver, blandt andet gule, orange, stribede og grønne.
Smag
Bøftomater har en sød og kraftig tomatsmag, men der er variationer i smagen, afhængig af sorten.
Anvendelse
Skyl tomaterne. Skær dem i skiver, hvis de skal anvendes rå til fx en tomatsalat med mozzarella eller i tern i en salat. Halve grillede bøftomater er godt tilbehør til grillmad, eller man kan gratinere dem i ovnen. Bøftomater kan stort set anvendes i alle retter, hvor der skal tomater i. Har man fået dyrket dem til overflod, kan man lave en stor portion tomatsauce (passata) og fryse den ned i passende portioner til brug på pizza og i kødsovs. Opbevar friske tomater ved stuetemperatur. De mister smag, hvis de står køligt.
Sæson
April - november.
Næringsindhold
Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet