Cherrytomat

Cherrytomat
Cherrytomater er fællesnavnet for nogle tomatsorter, som i størrelse og facon ligner kirsebær. De har også stor lighed med blommetomater. I supermarkedet kan man finde cherry blommetomater, så navnene bruges lidt i flæng om de små tomater. Der findes også sorter, som er meget små, cirka en cm i diameter, og de kaldes ribstomater.

Udseende

Cherrytomater er små runde tomater, de er mere kødfulde end almindelige tomater, og skindet er tyndere end hos almindelige tomater. Cherrytomater findes i forskellige størrelser, afhængig af sorten. En middel cherrytomat vejer 15 gram. Hele tomaten er normalt gennemfarvet rød, men cherrytomater findes også i andre farver fx gule, orange, sortviolette og stribede.

Smag

Navnet, cherry, hentyder kun til størrelse og udseende, og det har ikke noget med smagen at gøre. Smagen er normalt sød og fyldig, da vandindholdet er lavere end i andre tomater. Afhængig af sort kan den også være syrlig og/eller krydret i smagen.

Anvendelse

De små cherrytomater er gode som snack til et mellemmåltid eller i madpakken. De er også dekorative i salatskålen og som pynt på forretter. Cherrytomater kan stort set anvendes i alle retter, hvor der skal tomater i. Hvis man har dyrket masser af tomater, så kan man fx lave en portion semidried tomater, som er god til bruchetta, salater, kødretter og ost. De kan opbevares i køleskabet i ca. 14 dage.

Cherrytomater fås som konserves på dåse, hvor de ligger i tomatjuice.

Holdbarhed

Opbevar friske tomater ved stuetemperatur. De mister smag, hvis de står køligt.

Sæson

April - november.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet

Kilder