Flambere

Flambere kommer af det franske ord ”flamber”, der betyder at afbrænde eller svide noget. I madlavningen anvendes udtrykket, når man overhælder en varm ret med spiritus og sætter ild til. Varm alkohol skaber dampe, der antændes, og der står flammer op fra panden, som maden er i. Flammerne dør ud eller slukkes efter 20-30 sekunder.
Flambere

Teknikbeskrivelse

Hvordan flamberer man? Til flambering skal man bruge stærk spiritus med en alkoholprocent på 40 og derover. Spiritussen varmes op, inden den hældes over maden, men den må ikke koge, for så fordamper alkoholen. Når man antænder spiritussen, skal man ikke sætte ild til selve væsken, men til de dampe, der er ved kanten af panden.

Den afbrændte alkohol giver en karakteristisk smag, men efter flamberingen er der ikke mere alkohol i den færdige ret, da de små mængder hurtigt fordamper.

Formålet med en flambering er at fjerne den skarpe smag af alkohol, så kun den bløde og runde smag af fx cognac eller likør er tilbage. Desuden er der naturligvis det gastronomiske højdepunkt, som flammerne fremkalder, når man imponerer gæsterne, hvad enten det er på en restaurant eller derhjemme.

Forbehold

Husk at slukke emhætten, hvis der flamberes på komfuret.

Vidste du?

Eksempler på typiske flamberede retter er en klassisk peberbøf, der brunes på en pande og overhældes med cognac, Crêpes Suzette, der er pandekager, som overhældes med Grand Manier eller anden likør og flamberede bananer, der overhældes med rom

Udtrykket at flambere bruges også i andre sammenhænge, nemlig når man fjerner hårsækkene på plukket fjerkræ ved at holde dem hen over en flamme, eller når kirurgiske instrumenter skal steriliseres. .

Kilder

  • Karolines Køkken
Flambere