Yoghurt

Yoghurt er mælk, der syrnes med en mælkesyrebakterie, som gør mælken syrlig og tyk. Det er et af de mest kendte, syrnede mælkeprodukter i Danmark. Ja faktisk i store dele af verden. Men det er langt fra et nyt produkt.

Smag

Den syrlige smag

Fremstillingen er den samme for alle surmælksprodukter: Mælk varmes op til ca. 37 C og tilsættes en mælkesyrebakterie. Mælken står et døgns tid og bliver syrlig og tyk. Smagen afhænger af to ting: Den mælkesyrebakterie man bruger og mælkens fedtindhold.

Yoghurt lavet på almindelig mælk bliver ret sur, fordi fedtindholdet er på 1 – 3%. Græsk yoghurt har et fedtindhold på omkring 10%, selv om man også kan købe græsk yoghurt med et lavere fedtindhold.

Oprindelse

Yoghurt er blevet fremstillet i flere årtusinder. Ikke bare på komælk - men på fåre-, gede-, bøffel-, ja, endda på kamelmælk.

I Danmark har vi haft tradition for at lave tykmælk. Den blev serveret med revet rugbrød og brun sukker som en sommerret i stil med koldskål.

I resten af verden, fx Mellemøsten, Indien, Afghanistan og på Balkan, har man i mange århundreder lavet yoghurt. Det er den type, vi kalder græsk yoghurt, som er tyk som fromage i konsistensen. Først i 1960’erne kom yoghurten til Danmark. Vi opfandt frugtyoghurt og spiste den som et morgenmadsprodukt. Jordbæryoghurt var den første. I resten af verden har man i højere grad brugt yoghurt i den varme mad.

Kilder

  • Karolines Køkken