
Yoghurt er mælk, der syrnes med en mælkesyrebakterie, som gør mælken syrlig og tyk. Det er et af de mest kendte, syrnede mælkeprodukter i Danmark. Ja faktisk i store dele af verden. Men det er langt fra et nyt produkt.
Hvad er yoghurt?
Yoghurt er et populært fermenteret (syrnet) mælkeprodukt og en naturlig kilde til blandt andet protein og calcium. Yoghurt kan laves af både sød-, let- eller skummetmælk, hvilket betyder, at der findes yoghurt i flere forskellige fedt-niveauer. Mælken homogeniseres, pasteuriseres og afkøles, hvorefter der tilsættes en bakteriel syrningskultur. Det giver yoghurten sin tykke, bløde konsistens og karakteristiske smag. Efterfølgende kan der så tilsættes sukker, sødestoffer, frugt eller smag.
Smag
Fremstillingen er den samme for alle surmælksprodukter: Mælk varmes op til ca. 37 C og tilsættes en mælkesyrebakterie. Mælken står et døgns tid og bliver syrlig og tyk. Smagen afhænger af to ting: Den mælkesyrebakterie man bruger og mælkens fedtindhold.
Yoghurt lavet på almindelig mælk bliver ret sur, fordi fedtindholdet er på 1 – 3%. Græsk yoghurt har et fedtindhold på omkring 10%, selv om man også kan købe græsk yoghurt med et lavere fedtindhold.
Oprindelse
Yoghurt er blevet fremstillet i flere årtusinder. Ikke bare på komælk - men på fåre-, gede-, bøffel-, ja, endda på kamelmælk.
I Danmark har vi haft tradition for at lave tykmælk. Den blev serveret med revet rugbrød og brun sukker som en sommerret i stil med koldskål.
I resten af verden, fx Mellemøsten, Indien, Afghanistan og på Balkan, har man i mange århundreder lavet yoghurt. Det er den type, vi kalder græsk yoghurt, som er tyk som fromage i konsistensen. Først i 1960’erne kom yoghurten til Danmark. Vi opfandt frugtyoghurt og spiste den som et morgenmadsprodukt. Jordbæryoghurt var den første. I resten af verden har man i højere grad brugt yoghurt i den varme mad.
Anvendelsesmuligheder
Yoghurt kan spises hele dagen! Både neutral med topping som en klassisk morgenmad eller et let mellemmåltid, men den kan også bruges i en frisk smoothie eller som lassi. Yoghurt egner sig godt til desserter, marinader, dressinger og kan også fryses og laves til lækkert yoghurtis. På den måde kan yoghurt bruges morgen, middag og aften, samt både til forretten, hovedretten og desserten.