Typiske kendetegn er sandartens slanke krop og den grønlige rygfarve. Sandarten bliver sjældent over 1 meter. Kødet er fint lyst og dufter af ferskvand.
Sandarten er udbredt i hele Danmark og store dele af Nord- og Mellemeuropa. Sandarten lever primært i ferskvand, men færdes dog også i Østersøens saltvand. Den lever i søer og åer og er nært beslægtet med aborren. Den lever af smelt, skaller, løjer og aborrer. De sandarter, man køber hos fiskehandleren, stammer typisk fra Danmark eller Sverige.
Den fine spisefisk er velegnet til stegning, kogning, dampning og grill.
Hele året. Sandarten er dog fredet fra den 1. til 31. maj.
Sandarten er en mager fisk, som er særlig rig på jod, selen, n-3 og flerumættede fedtsyrer.
Næringsværdier pr. 100 g:
Energi: 362 kJ
Protein: 19,2
Kulhydrat: 0,5
Fedt: 0,7
Gravide, ammende, kvinder der planlægger graviditet samt børn under 14 år bør, ifølge Fødevarestyrelsen, max. indtage 100 g sandart og øvrige rovfisk om ugen.