Bars/Havbars

Bars/Havbars
Havbarsen er en stimefisk og er udbredt i Middelhavet, Sydeuropa og om sommeren i Danmark. Den lever 10-80 meters dybde i kystnære bugter og flodmundinger. Bars fisk er en lidt overset spisefisk, men er en delikat, som er super lækker at servere på middagsbordet enten stegt, dampet eller grillet. Læs med og bliv klogere på havbarsen og få tips og inspiration til, hvordan du kan inddrage den i din madlavning.

Hvordan ser en bars ud?

Havbarsens typiske kendetegn er dens store og sølvglinsende skæl samt gællelågets sorte plet.

Barsen bliver sjældent over 80 cm og lever som en meget aktiv rovfisk af sild, blæksprutter og mindre krebsdyr. Kødet er lyst og fast.

Hvor stammer barsen fra?

Barsen er en stimefisk og er udbredt i Middelhavet, Sydeuropa og om sommeren i Danmark. Den lever på 10-80 meters dybde i kystnære bugter og flodmundinger. De barser, man køber hos fiskehandleren, stammer typisk fra Sydeuropa, men om sommeren findes også danske fisk.

Hvordan tilbereder man en bars?

Som nævnt er havbarsen velegnet til stegning, dampning og grill. Herudover holder barsen godt på faconen ved kogning, hvorfor den er god at servere kold.

En fordel ved bars fisk er også, at de har få ben, som samtidig er lette at fjerne.

Sæson

Havbarsen kan købes hos fiskehandleren året rundt, og om sommeren fås også friske bars fra Danmark.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold på Fødevarestyrelsen. Der er ikke nogen eksakte tal på bars, derfor henvises til tallet for middelfed fisk.

Kilder

  • Havfisk og fiskeri af Bent J. Muus, Jørgen G. Nielsen, Preben Dahlstrøm, Bente O. Nyström. 1998
  • Ferskvandsfisk af Bent J. Muus og Preben Dahlstrøm
  • Politikens Fiskekogebog, Lars Kyllesbech
  • Den lille levnedsmiddeltabel
  • Kend din fisk, HORESTA
  • www.togangeomugen.dk