Typiske kendetegn er barsens store og sølvglinsende skæl samt gællelågets sorte plet. Barsen bliver sjældent over 80 cm og lever som en meget aktiv rovfisk af sild, blæksprutter og mindre krebsdyr. Kødet er lyst og fast.
Barsen er en stimefisk og er udbredt i Middelhavet, Sydeuropa og om sommeren i Danmark. Den lever på 10-80 meters dybde i kystnære bugter og flodmundinger. De barser, man køber hos fiskehandleren, stammer typisk fra Sydeuropa, men om sommeren findes også danske fisk.
Indeholder meget få ben, hvilke er lette at fjerne. Barsen er velegnet til stegning, dampning og grill. Herudover holder barsen godt på faconen ved kogning, hvorfor den er god at servere kold.
Hele året, men om sommeren fås også friske fisk fra Danmark.
Barsen er en middelfed fisk, der indeholder sunde fedtsyrer.
Næringsværdier pr. 100 g:
Energi: 418 kJ
Protein: 19,3
Kulhydrat: 0,7
Fedt: 2,5