Sortøjebønner er aflange og hvide, nærmest cremefarvede. På siden har bønnen en sort cirkel med en hvid plet i midten, som ligner et øje.
Kogte sortøjebønner har en mild og lidt ærteagtig smag. Konsistensen er fast som ærter.
Bælgfrugter, herunder sortøjebønner, har været basiskost i årtusinder i bla. Mellem- og Sydamerika. I dag dyrkes de i subtropiske og tropiske egne i Afrika, i Indien, Brasilien og Nordamerika.
Sortøjebønner kan købes som tørrede, rå bønner, der skal koges før anvendelse. De er nemme at koge møre og bevarer både bid og form. Sortøjebønner er lækre og ikke mindst dekorative i salater. De kan desuden anvendes i forskellige grønsagsretter og supper.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at de sættes i blød i koldt vand i 10-12 timer i køleskabet, inden de koges. Udblødningsvandet kasseres. Derefter skal bønnerne koges ved svag varme, indtil man kan mose en bønne mellem fingrene, uden at den er grynet. Man kan også smage på en bønne, den må ikke være hård at bide i. Beregn en kogetid på 30-45 minutter. Kogevandet kan godt anvendes i madlavningen.
Udblød og kog eventuelt en stor portion bønner og frys de kogte bønner ned i portioner, så de er klar til brug næste gang, der er en bønner på menuen.
Hele året.
Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet. Da der ikke findes data for sortøjebønner, har vi valgt hvide bønner. Alle bælgfrugter anbefales i en klimavenlig kost med mindre kød, fordi de er gode proteinkilder og mætter godt.
Bønner indeholder fra naturens hånd lektiner, som er et giftstof, der kan give akutte forgiftninger.
Lektinerne ødelægges effektivt ved kogning. Da kogetiden kan variere, er det en god idé at følge tilberedningsanvisningen på pakningen og sørge for, at bønnerne er kogt møre. Undersøg det ved at tage et par bønner og mase dem mellem fingrene eller smag på dem.
For bønnernes vedkommende kan det være en fordel at sætte dem i blød i koldt vand i 10-12 timer i køleskabet. Derved fjernes nogle sukker-stoffer, der kan give luft i maven, og kogetiden nedsættes en smule. Kasser altid iblødsætningsvandet, som også kan indeholde jordbakterier.
Linser og ærter behøver ikke iblødsætning før kogning. Køber man bælgfrugter som konserves eller frosne, er de klar til servering.