Rødspætten er en fladfisk, som har en glat og brun overflade på oversiden med spredte rustrøde pletter. På undersiden er den hvid til spættet. Den kan blive op mod 100 cm lang. Kødet er hvidt og fast.
Rødspætten lever på sandet eller blandet bund på 0-200 meters dybde og lever af muslinger, orme og krebsdyr. Rødspætten er almindelig i de skandinaviske farvande – især i Nordsøen.
Kødet er velegnet til at stege og dampe. De forskellige fladfisk kan let erstatte hinanden i forskellige retter.
Hele året. Rødspætten er dog fredet i nogle områder fra den 15. januar – 30. april. Spisekvaliteten topper i august, september og oktober.
Rødspætten er en mager fisk, som har et højt indhold af jod og selen. Den indeholder n-3 fedtsyrer, enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer. Den er en af de bedst kendte danske fisk.
Næringsværdier pr. 100 g:
Energi: 366 kJ
Protein: 18,2
Kulhydrat: 0,0
Fedt: 1,5