Udseende
Hvad er en brosme?
Typiske kendetegn er brosmens ene lange rygfinne samt en enlig gatfinne. Brosmen bliver sjældent over 90 cm. Kødet er lyst og fast.
Smag
Minder en smule i smagen om hummer, alt i alt en delikat spisefisk.
Oprindelse
Brosmen er udbredt i Atlanterhavet samt i den dybere del af Nordsøen og Skagerrak. Den lever som bundfisk på 70-1000 meters dybde. De brosmer, man køber hos fiskehandleren, stammer typisk fra Norge, Island eller Færøerne. Den lever af krebsdyr og bundfisk.
Anvendelse
Brosmen er velegnet til dampning, kogning og stegning og anvendes herudover til tørfisk. Af brosmens lever fremstilles en olie af høj kvalitet.
Sæson
Hele året.
Næringsindhold
Brosmen er en mager fisk, der indeholder sunde fedtsyrer.
Næringsværdier pr. 100 g:
Energi: 343 kJ
Protein: 18,5
Kulhydrat: 1,2
Fedt: 0,6
Kilder
Havfisk og fiskeri af Bent J. Muus, Jørgen G. Nielsen, Preben Dahlstrøm, Bente O. Nyström. 1998
Ferskvandsfisk af Bent J. Muus og Preben Dahlstrøm
Politikens Fiskekogebog, Lars Kyllesbech
Den lille levnedsmiddeltabel
Kend din fisk, HORESTA
Kilde: Karolines Køkken