Ris og arsen

Arsen indholdet i ris er et tilbagevendende tema, der fra tid til anden dukker op i medi-ernes søgelys, fordi store mængder arsen har vist sig at være kræftfremkaldende. Hvad kan du selv gøre for at mindske indholdet af arsen, så du fortsat kan nyde ris? Det kan du læse om her.

Hvorfor er der arsen i ris?

Ifølge Fødevarestyrelsen er arsen et stof som findes naturligt i jord og vand. Ris optager arsen fra vandingsvandet.

Er ris giftige?

Ris i sig selv er ikke giftige, men et stor indtag over længere tid, af det arsen som findes i ris, har vist sig at øge risikoen for bl.a. lungekræft og hudkræft. Det betyder, at menne-sker, der gennem mange år dagligt spiser mad med arsen, har en øget risiko for kræft.

Det er særligt vigtigt at være opmærksom på børn, da de spiser større mængder ift deres kropsstørrelse. Fødevarestyrelsen fraråder derfor riskiks og risdrik til børn.

Fødevarestyrelsen understreger, at ris kan indgå som en del af en sund kost, men fremhæver vigtigheden af at spise varieret.

Hvilke ris indeholder mindst arsen?

Indholdet af arsen varierer meget fra sted til sted, så man kan ikke udpege bestemte lande der producerer mere eller mindre arsenholdige ris. Indholdet af arsen påvirkes heller ikke af, om risene er økologiske eller konventionelle.

Brune, røde og sorte ris og produkter produceret af fuldkornsris har et næsten dobbelt så højt indhold af arsen som hvide ris. Igen understreger Fødevarestyrelsen at brune ris sagtens kan være en del af en sund kost, men at variation er vigtigt.

Herunder kan du se indholdet af arsen i ris og risprodukter:
Data fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA):

• Brune ris: 118 µg/k • Basmati og Jasmin ris: 81 µg/kg • Parboiled ris: 101 µg/kg • Hvide ris: 74 µg/kg • Rismel: 75 µg/kg • Risbrød: 59 µg/kg • Risnudler: 68 µg/kg • Ris flager: 110 µg/kg • Riskiks: 146 µg/kg • Puffede ris til morgenmadsprodukter: 100 µg/kg • Risdrik: 20 µg/kg

Du kan læse mere på: [Fødevarestyrelsen om uønsket kemi i ris og risprodukter](http:// https://foedevarestyrelsen.dk/kost-og-foedevarer/alt-om-mad/kemi-i-maden/mad-med-uoensket-kemi/ris-og-risprodukter)

Fødevarestyrelsen om arsen

Hvad kan jeg selv gøre for at mindske arsenindholdet i mine ris?

For at mindske indholdet af arsen i dine ris, anbefaler Fødevarestyrelsen at du tilbereder dem på følgende måde:

  • Sørg for at skylle risene grundigt, helst til vandet næsten er klart
  • Lad risene stå i blød i et par timer i køleskabet før kogning
  • Er der ikke tid til dét, kan du i stedet overhælde risene med kogende vand og herefter sætte dem i blød i koldt vand i 15-30 min.
  • Kog risene i rigeligt vand og sigt kogevandet fra

Disse anbefalinger har dog en væsentlig betydning for koge- og hviletider for risene, og samtidig er der forskel på, hvordan de påvirker de forskellige typer ris i forhold til spise-oplevelsen.

Arlas Inspirations Køkken har haft gang i utallige gryder for at undersøge, hvordan du koger ris med bedst resultat, når du samtidig ønsker at mindske indholdet af arsen.

Vi har testet forskellige ris typer og er kommet frem til disse anbefalinger af, hvordan du koger ris for at opnå den bedste smag og konsistens, og samtidig følger Fødevarestyrelsens anbefalinger.