
Hvad er kaviar? Kun rogn, der stammer fra en fisk i størfamilien, må kaldes ægte kaviar. Der findes i alt 24 størarter, lige fra den vilde Beluga, som den mest eftertragtede, til den hvide stør.
Udseende
Farven kan variere - lige fra en brun til en gulgylden farve samt en mere koksgrå, sort farve.
Smag
Den ægte kaviar er et olieholdigt produkt, der kendes på den letsaltede, nøddeagtige smag.
Oprindelse
Størarterne har forskellige levesteder og levevis, men de findes alle på den nordlige halvkugle mellem Asien og Europa. Støren, der lever i Det Kaspiske Hav, er den fisk i verden, der kan blive ældst (op til 200 år), hvilket har indvirkning på dens rogn. For jo ældre støren bliver, jo finere kaviar giver den.
Anvendelse
Hvordan spiser man kaviar? Ægte kaviar spises som oftest alene. Kaviaren kan også anvendes som forret på fx blinis eller toast.
Holdbarhed
Holdbarheden for ægte kaviar er i uåben tilstand op til ca. 1 år på køl ved 5˚C.
Erstatning
Uægte kaviar er rogn fra andre fisk end støren.
Den mest almindelige er stenbiderrogn, men også lakse-, lodde- og ørredrogn sælges som kaviar.
Kilder
Karolines Køkken