Yoghurtens historie

Yoghurtens historie

Indhold

I Danmark spiser vi tonsvis af yoghurt. Faktisk er vi et af de lande, hvor der bliver spist mest yoghurt per indbygger. Lige siden yoghurten først blev en del af den danske kultur i 1960’erne, har den været en fast del af kosten i mange danske hjem.

Yoghurtens historie starter helt tilbage i det 8. århundrede, hvor der i Tyrkiet fandtes ”yogurut”. Takket været nomader, der tog yoghurten med sig på lange vandringer, spredte kendskabet til yoghurt sig til både øst og vest. Ja, så langt som til Rumænien mod vest og Indien mod øst. Inden længe havde den indtaget Afghanistan, Nordindien og Pakistan. Mærkeligt nok nåede yoghurten aldrig til Kina, Japan, Korea og Mongoliet. Store dele af Centralasien fik heller aldrig glæde af yoghurten.

Endelig i Europa

Yoghurten dukkede allerede op i Vesten i 1542, hvor den - ifølge myten - kurerede Francois den Første for en dyb depression. Herefter blev den glemt i næsten 400 år, in-den den for alvor blev udbredt. Det var nu nok mere yoghurtens smag end de tvivlsomt beviste medicinske egenskaber, der gjorde mejerierne herhjemme opmærksomme på, at både ymer og yoghurt var oplagte at sende i produktion. I 1958 kunne man læse en forsigtig melding i Mælketidende om, at der muligvis kunne sælges betydelige kvantiteter yoghurt.

Selvom det var en forsigtig forudsigelsen, havde den ret. Fra 1959 til 1965 steg forbruget af yoghurt med hele 70 procent, og igennem årene har yoghurt kunnet fås i mange forskellige smagsvarianter bl.a. under mærkerne Kløver®, Cheasy®, Harmonie® og Yoggi®.

Frugt yoghurtens historie

Allerede efter 1918 begyndte mejerierne herhjemme at eksperimentere med at tilsætte smag. Der blev dog sat en stopper for eksperimentering i1925 blev det forbudt at tilsæt-te noget til mælk og fløde, og forbuddet holdt helt frem til 1964. På det tidspunkt faldt forbruget af mælk i de danske husholdninger drastisk, og noget måtte gøres for at få mælkeprodukterne tilbage som en del af hovedmåltiderne. Derfor gav politikerne i 1964 lov til, at mejerierne måtte fremstille frugtyoghurt med enten jordbær, mandarin eller ananas.

Derfor blev frugtyoghurt først for alvor udbredt i Danmark i begyndelsen af 1965. Siden kom frugtyoghurt med appelsin og kirsebær på markedet, og i 1967 kom også solbær-yoghurt på markedet. Siden er der kommet mange andre varianter til. Fx betød forbrugernes efterspørgsel af produkter med få kalorier, at mejerierne i 1990 fik tilladelse til at bruge kunstige sødestoffer i yoghurten, som førte til yderligere udvikling af en lang række syrnede mælkeprodukter og frugtyoghurter.