Generation Food Award

Vinder af Årets Madsjæl 2022

Lisbeth

Vinderen af Årets Madsjæl 2022 er Lisbeth Pedersen, dagplejer i Agedrup, fordi hun med stort engagement og kreativitet inddrager dagplejebørnene i alt fra havedyrkning, hvor hvert barn har egen køkkenhave, til indkøb, hvor børnene inddrages med egen rygsæk, til affaldssortering, hvor ladcyklen til formålet omdannes til en skraldebil. Lisbeth bruger sit erhverv til tidligt at klæde børnene på og danne et godt fundament for deres videre maddannelse. Hos Lisbeth inddrages børnene fra jord til bord.

De øvrige nominerede var:
• Henrik Byrial, frivillig samt skolehaveleder og underviser på Vibevadgaard i Lejre
• Michael Dinesen, kantinechef på Hotel- og Restaurantskolen i København
Deres nomineringsvideoer kan ses længere nede på siden

Hvad er en madhelt?

Rejsen til et sundt liv starter tidligt, men madglæde kommer ikke af sig selv. Vi ved, at ikke alle får interessen for mad med hjemmefra, og for rigtig mange børn og unge afhænger glæden ved at lave mad af de rollemodeller, de møder på deres vej fra ”vugge til voksen”.

Det kan være en madmor, der tryller med maden i børnehaven. En spejderleder, der laver bålmad med en flok spejdere. En klubmedarbejder, der med madlavning som omdrejningspunkt skaber fællesskaber for unge. Eller det kan være en madkundskabslærer, fodboldtræner, bedstemor, som på sin egen måde sørger for sunde snacks eller skaber madglæde på anden vis.

Årets madsjæl

Hverdagens madhelte i rampelyset

Arla vil gerne hylde dem, der gør noget særligt for at skabe gode madvaner blandt børn og unge. Derfor har vi skabt Generation Food Award, som er et årligt awardshow. Inden for 8 forskellige kategorier kåres de madhelte, der har ydet en ekstraordinær indsats og været med til at forme den kommende generations gode og sunde madvaner.

Award-partnernes bidrag går ubeskåret til Arla Fondens arbejde.

Vi afholder Generation Food Award den 3. oktober 2022.

De øvrige nominerede til Årets Madsjæl

Michael

Michael er kantinechef på Hotel-og Restaurantskolen. Han er indstillet og nomineret, da han grundet hans energi, kvalitetssans og engagement er en kilde til inspiration og glæde for de mange unge mennesker, der går på skolen, og som kommer til at spille en central rolle i fremtidens madbranche.

 

Henrik

Henrik er skolehaveleder, underviser, PhD og stifter af ”Plant et frø”. Henrik er indstillet og nomineret, da han forbinder landbrug, undervisning og lokalsamfundet på en innovativ måde. Udover det får han skabt et univers for mad- og naturglæde.

Vindere ved Generation Food Award 2022

Årets Børnepris

Ildsjæl, som inspirerer børn til at gå i køkkenet og lave mad – udpeget af børnene selv  

UDDELES AF ARLA FONDENS BØRNEPANEL

Vinderen blev:

Gorm Wisweh & Micki Cheng, for deres partnerskab med GoCook, hvor de – sagt med børnenes egne ord – tager deres store viden om mad ned på et niveau, så alle kan være med. De formår at formidle i børnehøjde, så børnene aktiveres og inspireres til at være madmodige og dygtiggøre sig. Og så har de en afslappet og humoristisk tilgang til madlavningen, som smitter af på børnene og skaber et sjovt og opløftende rum omkring måltidet.

De øvrige nominerede var:

  • Louise Lyshøj, kendt som Louise og Bearnaisen
  • Mette Ibsen, kendt som Ibsens Mad

Årets Madspildshelt

Ildsjæl, som gør en forskel for børn og unges forståelse for madspild. 

AWARDPARTNER:

Vinderen blev:

Ida Marie Lüders Rusbjerg, madmor i Vuggestuen og Børnehuset Jægergårdsgade i Aarhs, der indtænker reduktion af madspild i alt, hun foretager sig i køkkenet. Kreativ brug af rester og smittende madglæde er kendetegnende for Ida, der tager alle grød- og supperester i brug, når hun blandt andet bager eftermiddagsbrød til børnene. Al mad laves fra bunden, og når der er jordbær på menuen, bruge Ida toppen af bærret som pynt.

De øvrige nominerede var:

  • Michael Folman Jensen, konsulent på Hotel- og Restaurantskolen i Valby, Solrød Strand
  • Britta Hovad Petersen, madkundskabslærer på Sct. Michael skole i Kolding
 

Årets Råvareinspirator

Ildsjæl, som inspirerer børn og unge til at træffe valg om råvarer med omtanke for dem selv og klimaet.

AWARDPARTNER:

Vinderen blev:

Martin Robert Bacher, spejderleder i Holbæk, fordi han inviterer børn helt ned til tre år ind i spejderfællesskabet, hvor de blandt andet kan tage mærket ”fra jord til bord”. Martin inspirerer til madmod året rundt. Foråret byder på ramsløgsplukning, sommeren på hyldeblomst-jagt og efteråret byder på æblerov og halloween-græskar, som efterfølgende bliver til suppe, boller og ristede kerner. Børnene bliver klogere på sæsonens råvarer til gavn for madmod, humør og klima.

De øvrige nominerede var:

  • Benita Thygesen, madmor i børnehuset Regnbuen, Mariager
  • Jonas G. Greve, børnehavepædagog og ejer af Instagram- og Facebookprofilen: ”Ud-med-ungerne”

Årets Madformidler

Ildsjæl, som gennem en stærk formidling arbejder for at fremme bedre madvaner bland børn og unge i grundskolen

AWARDPARTNER:


Vinderen blev:

Yves Tra Bi, madkundskabslærer på Birkerød Privatskole, fordi han formår at skabe samspil mellem madkundskab og skolens øvrige fag gennem veludførte restaurantaftener. Her involverer han eleverne, som får lov at søge stillinger som køkkenchef, overtjener eller souschef. I samspil med musik og billedkunst byder aftenen på levende musik og kunst på væggene, og den tre-retters menu introduceres på både tysk og fransk i samspil med sprogfagene. Yves vækker elevernes madglæde og får hver enkelt elev til at skinne.

De øvrige nominerede var:

  • Charlotte Nowak, køkkenchef på Skorpeskolen
  • Julie Kongstad Larsen, madkundskabslærer på Nykøbing Skole, Nykøbing Sjælland

Årets Fællesskaber

Ildsjæl, som bruger maden og måltidet til at skabe stærke fællesskaber bland børn og unge.

AWARDPARTNER:


Vinderen blev:

Sussie Holmtoft, folkeskolelærer samt idékvinde og leder af 4H på Bornholm, knokler for, at børn og unge på Bornholm får sjove og lærerige oplevelser med mad. Sussie har startet Det levende Køkken og samlet 100 frivillige i en lille på Bornholm, så byen emmer af liv. Hun tager afsæt i sundhed, natur og madglæde og samler hele byen. Gennem maden og måltider skaber Sussie fællesskaber blandt børn og unge og store dele af Bornholms befolkning.

De øvrige nominerede var:

  • Christina May Jørgensen, lærer i specialafdeling, Korup Skole i Odense
  • Mathilde Baade Høberg, frivillig i DFUNK Madmekka i Aarhus

Årets Stjerneskud

Ildsjæl, som inspirerer børn og unge til at dykke ned i havets spisekammer.

AWARDPARTNER:


Vinderen blev:

Sanne Busk Hansen, tovholder og madmor i Egense Sejlklubs børneklub, fordi hun aktivt bruger havnen og havet til at udvide børnenes madkendskab og madmod. Sammen med børnene dykker Sanne ned i havets skatkammer og arrangerer natur-skattejagt på havnen, hvor der samles østers, muslinger og rejer, som tilberedes i fællesskab. Sanne er børneklubbens personlige madhelt.

De øvrige nominerede var:

  • Jakob Clausen, P. Clausens Fiskehandel i Aarhus
  • Marie Mejlhede Krog, grundlægger af Krog Nobis
 

Årets Butikspioner

Ildsjæl i små og mellemstore butikker, som tager et ansvar for at fremme gode madvaner blandt børn og unge.

AWARDPARTNER:

Vinderen blev:

Gitte Sjøltov, ejer af ostehandel Lynhjem eftf. Ole Jensen i Helsingør, fordi hun inspirerer til god kvalitet og store smagsoplevelser for børn, unge og familier. Hun skaber oplevelser omkring og med en råvare, som for mange børn og unge kræver lidt ekstra madmod. Gitte insisterer på sanser og smagninger, som kan følge børnene op gennem livet, og så trækker hendes arbejde ind i lokalmiljøet.

De øvrige nominerede var:

  • Rune Ring, slagtermester Islands Brygge
  • Tommy Raabo Fischer, ejer af fiskehandlen Hav i Torvehallerne