Pressemeddelelse

Arla starter produktion af råmælksost

Efter flere års udvikling og eksperimenter går Arla nu i gang med at fremstille dansk råmælksost fra upasteuriseret mælk. Fødevaremyndighederne har givet grønt lys.

John Gynther, ArlaSiden 2006 har Arlas ostemestre arbejdet på at udvikle oste af upasteuriseret mælk, men først nu hvor fødevaresikkerheden er helt på plads, går Arla i gang med at fremstille såkaldt råmælksost, som kan sælges til restauranter og dele af detailhandelen fra begyndelsen af næste år.

”Efter fem års spændende udviklingsarbejde er vi enormt begejstrede over langt om længe at kunne fremstille råmælksost af høj kvalitet her i Danmark,” siger Premium Food Manager i Arla, John Gynther.

”Vi er blevet inspireret og udfordret af en række af Danmarks dygtigste kokke, som har givet os ideen til at fremstille spændende nordisk mad af lokale råvarer. Sammen med vores Arla Unika program skal råmælksosten være et af Arlas bidrag til det nye nordiske køkken, som bliver mere og mere anerkendt rundt om i verden,” siger John Gynther.

Sikkerheden er i top
Fordelen ved råmælksost er, at den bevarer nogle smagsnuancer, som går tabt, når man pasteuriserer mælken.

Men fremstillingen af råmælksost stiller store krav til fødevaresikkerheden pga. den øgede bakteriologiske risiko, når mælken ikke pasteuriseres som normalt. Derfor har Arla brugt flere år på at udføre verdens mest omfattende risikofaktoranalyse, et omfattende egenkontrolprogram samt en detaljeret beskrivelse til Fødevarestyrelsen om hvordan produktionen af råmælksost bliver indrettet og sikret.

”Vi har udvalgt en gård med 100 køer i byen Sig, som skal levere al mælken til den nye oste. Fremstillingen af osten går i gang til foråret på Tistrup Mejeri ved Varde, hvor vi lige nu bygger et helt nyt råmælks-osteri. Når vi går i gang nu, er det fordi, vi er overbeviste om, at vi nu kan fremstille råmælksost med optimal fødevaresikkerhed,” siger John Gynther.

Fødevarestyrelsen har givet Arla tilladelse til at producere ost af upasteuriseret mælk efter grundig gennemgang af Arlas sikkerhedsanalyser.

 
 

Fakta om råmælksoste

Råmælksost er en fast betegnelse for ost, der er lavet på rå upasteuriseret mælk.

Osteproduktion af upasteuriseret mælk blev opgivet i Danmark inden anden verdenskrig og blev definitivt forbudt i 1967.
Årsagen var, at råmælksosten havde svingende kvalitet, og at den bakteriologiske risiko var for stor.

Siden er landbrugets kvalitetsstyringssystemer blevet forbedret, og Arla kan nu lave en råmælksost, hvor fødevaresikkerheden er i top.

 

Læs også

Skrevet af

Arla Pressevagt
Primær kontaktperson

Arla Pressevagt

Kun henvendelser fra pressen.

Jesper Skovlund
Primær kontaktperson

Jesper SkovlundPressechef

Carina Østergaard
Primær kontaktperson

Carina ØstergaardPR Manager

Jonas Barfoed
Primær kontaktperson

Jonas BarfoedPressemedarbejder