
Medmindre du er en 'aficionado' af italiensk kaffe, kan det store udvalg af espressodrikke være forvirrende at forstå, for slet ikke at tale om at vide, hvilken mulighed der passer til din smag! Læs videre, mens vi forklarer forskellene mellem to af de mest klassiske – og misforståede – kaffedrikke: macchiato og latte.
Hvad er en macchiato?
En macchiato får sit navn fra det italienske ord "macchia", der betyder plet eller mærke. Også kendt som caffè macchiato – plettet kaffe, eller espresso macchiato – plettet espresso, får denne kaffe sit navn fra den karakteristiske 'plet', der er tilbage på overfladen efter tilsætningen af den dampede mælk eller skum. I en traditionel macchiato toppes et espressoshot, enten enkelt eller dobbelt, med en skefuld dampet mælkeskum. I dag bruges ofte en sjat skummet dampet mælk for at dæmpe kaffens intensitet, hvilket resulterer i en drik, der minder mere om en cortado.
Hvad er en latte?
En latte, eller caffè latte, er en mildere, mere mælkeholdig drik – faktisk betyder "latte" mælk. Den begynder også med et espressoshot (igen, kan være enkelt eller dobbelt), men har en generøs mængde dampet mælk og et lag cremet skum på toppen, serveret i et højere glas. Dette gør latten meget rundere og glattere i smagen end macchiatoen, med mælken der balancerer espressoens fyldighed. Hvis du kan lide latte uden skum, bør du måske overveje at lave en flat white, som måske passer bedre til dine præferencer.
For den bedste caffe latte anbefaler vi, at du bruger BARISTO EDITION ORGANIC kaffe fra Peter Larsen Kaffe® sammen med Arla® Økologisk LATTE ART 0,9% 1 L.
Lattes er en af de mest populære kaffedrikke verden over, med endeløse variationer, der er unikt smagssat med sirupper, krydderier og sødemidler.
Hvad er en latte macchiato så?
For at tilføje endnu et niveau af forvirring er der også en version af macchiato kendt som latte macchiato. Dette "plettede mælk"-navn afspejler det faktum, at espressoen i stedet tilføjes til den dampede mælk – hvilket efterlader en mørk 'plet' af espressoskum (eller crema) på mælkens overflade, i stedet for det modsatte, som i en traditionel macchiato. Espressoen skal tilføjes omhyggeligt for at skabe visuelt adskilte lag af kaffe, skum og mælk. Latte macchiato er også en højere drik, meget mere mælkeholdig end den traditionelle version – men du vil opleve forskellige styrkeniveauer, mens du drikker, på grund af lagdelingen. Hvis du blander det, vil du i bund og grund have en latte, som er ensartet hele vejen igennem.
Macchiato vs latte: nøgleforskelle
Som vi nævnte ovenfor, er det vigtigt at forstå, hvad der er forskelligt mellem en latte, en macchiato og en latte macchiato for at kunne skabe disse lækre drikkevarer hjemme hos dig selv, for dine venner og kære at nyde. Lad os gennemgå nogle af de vigtigste forskelle.
Forberedelse
I en espresso macchiato brygges espressoshottet i en lille kop eller glas og toppes med bare en skefuld mælkeskum eller en sjat dampet mælk. Til en latte starter vi også med et espressoshot – men det tilsættes til et højere glas eller kop. Den dampede mælk hældes i, toppes med et glat lag mikrofoam mælkeskum. Nogle baristaer eller mere erfarne kaffebryggere manipulerer endda den dampede mælk for at skabe latte art eller mælkekunst på overfladen af latten. Afvigende fra de andre begynder latte macchiato med at tilføje den dampede mælk først i et højere glas – helst klart for at vise den visuelle effekt af lagene. Espressoen tilsættes derefter omhyggeligt – ideelt ved at hælde forsigtigt over bagsiden af en ske over mælkeoverfladen for at hjælpe med at skabe tydelige lag.
Tekstur og smagsprofiler
Teksturen af hver drik adskiller dem også. En traditionel macchiato tilbyder en stærk og intens mundfornemmelse, hvor den skarpe friske espresso modvirkes med et strejf af let cremethed fra den tilsatte mælk eller skum, der kombineres med espressocremaen. Dette er en dristig kaffe, der bevarer noget af espressos komplekse, frugtige smag – ikke for de sarte! På den anden side har en latte en mere silkeblød, fløjlsagtig tekstur, med en mildere, cremet smag, der balancerer den robuste espresso. Lagene af latte macchiato resulterer i en drikkeoplevelse med elementer af begge dele.
Uanset om du er tiltrukket af intensiteten af en macchiato eller den trøstende cremethed af en latte, er der en kaffedrik, der passer til ethvert humør og præference. Hvis du ikke har en espressomaskine, kan du også prøve at brygge en lignende stil kaffe i en mokkakande. Hvis du føler dig eventyrlysten, kan du også prøve at give en klassisk favorit et anderledes twist.
Klassiske kaffeopskrifter med et twist
Fortsæt din mælk- og kaffelæring
Vil du virkelig forbedre dine kaffefærdigheder? Fortsæt med at udvide din viden ved at lære om flere klassiske kaffedrikvarianter og de forskelle, der adskiller dem: