Tradition for fornyelse
Tradition for fornyelse

Tradition for fornyelse

Forestil dig at opvarme stuehuset med mælk

Når køerne malkes, har mælken kropstemperatur. Mælken skal hurtigt køles ned i tanken, og i den proces frigives der en masse energi i form af varme. Denne energi kan bruges til at opvarme bygninger som fx gårdens stuehus. Varmen kan også bruges til at lune det vand, køerne drikker. De kan nemlig ikke tåle at drikke koldt vand.

Dette er et tiltag, som hjælper vores landmænd med at reducere forbruget af fossile energikilder (fx olie til et oliefyr på gården). 

Forestil dig at opvarme stuehuset med mælk

Forestil dig en ko med en personlig kostplan

En personlig kostplan er, når den tildelte mængde af foder og protein afspejler køernes behov. Man kigger på hvilket energibehov, koen har. Er det et ungt dyr, altså en kvie, skal hun bl.a. bruge energi på at vokse, og når hun bliver drægtig, skal hun også bruge ekstra energi. En malkeko skal bruge energi efter hvor langt hun er i laktationen. Danske landmand er rigtig dygtige til at tilpasse foderet til dyrenes behov. 

Du kan læse mere om hvordan Arla-landmand Jonas Balleby arbejder med køernes kostplaner herunder.

Forestil dig en ko med en personlig kostplan

Forestil dig en MUS-samtale mellem 1700 landmænd

Samarbejde, vidensdeling og udvikling ligger i vores DNA som andelsselskab. Derfor er videns-opbyggende arrangementer en del af Arlas FarmAhead™  Tillægsmodel, så vores landmænd belønnes for at deltage i videns-opbyggende arrangementer. Det kan være i større grupper, men kan også være i mindre grupper.

Vores videns-opbyggende arrangementer faciliteres af Arla og vores landmænd får point i FarmAhead™  Tillægsmodellen, hvis de løbende deltager på disse videns-opbyggende arrangementer.  To arrangementer per 18 måneder giver 1 point. På programmet kan der være emner som foderoptimering, beskyttelse af biodiversitet eller jordsundhed.

Forestil dig en MUS-samtale mellem 1700 landmænd

Forestil dig et Smartwatch, bare til køer

Mange af Arlas landmænd anvender det, der hedder en transponder til deres køer. Det er en slags aktivitetsmåler, som sidder på et halsbånd om koens hals.

Aktivitetsmåleren logger data på den enkelte ko. Målingerne behandles i software, der analyserer og præsenterer de opsamlede data for landmanden. Fx kan et ekstra højt aktivitetsniveau være et tegn på at koen er i brunst, og et lavt aktivitetsniveau kan være tegn på sygdom eller mistrivsel. 

Dermed får landmanden viden om den øjeblikkelige fysiske tilstand i besætningen. Med denne viden har landmanden mulighed for hurtigt at reagere og dermed forbedre sundheden for sine køer. 

Forestil dig et Smartwatch, bare til køer

Forestil dig at få en Bonus, når du gør noget godt for naturen

Dette er Arlas FarmAhead™  Tillægsmodel, som du kan læse meget mere om her. Helt enkelt går det ud på, at vores landmænd får point for fx at beskytte biodiversiteten, at have deres køer på græs, at fodre deres køer effektivt, at levere komøg til biogas og at bruge fornybar strøm på gården. Jo flere point man får, jo mere bliver man betalt for sin mælk.
Hvert point, landmanden opnår, vil udløse 0,03 eurocent pr. kilo mælk, de leverer til Arla.

På nuværende tidspunkt kan vores landmænd får op til 80 point og med tiden vil der blive tilføjet flere point og muligheder til modellen.  Arla øremærker hvert år ca. 500 mio. euro til at kompensere landmændene, så de har et økonomisk incitament til at gøre noget ekstra for at reducere klimaaftrykket og beskytte biodiversiteten på gårdene. 

Forestil dig at få en Bonus, når du gør noget godt for naturen

Forestil dig en emhætte, der fanger køernes bøvser

Vi måler og analyserer indholdet af klimagasser i køernes bøvser til brug i forskning. Teknologien, der fanger køernes udåndingsluft og måler indholdet af metan, kan bruges i forskellige forsknings- og udviklingsprojekter, som sigter på at gøre mælkeproduktionen mere klimaeffektiv.

Projekterne går fx ud på at:

  • “Emhætten” kan bruges til at måle effekten af nye fodertilsætningsstoffer: hvor meget kan metanudledningen fra koen reduceres ved at give koen X gram af et fodertilsætningsstof?
  • “Emhætten” kan også bruges til at teste forskellige fodersammensætningers betydning for metanudledningen: giver en foderration med større andel græs end majs en større eller mindre udledning af metan?
  • ”Emhætten” kan bruges til at identificere køer som (alt andet lige) har en lavere metanudledning end den gennemsnitlige ko. Det kan forklares med forskelle i køernes genetik og dette kan udnyttes i avlsprogrammer, så vi over tid avler efter at få køer, der udleder mindre metan, hvis de får et bestemt foderindtag.
Forestil dig en emhætte, der fanger køernes bøvser

Forestil dig en blød Sandstrand, bare i en stald

Sand fungerer for mange af vores landmænd som det optimale underlag for køerne mht. komfort og hygiejne. Sand former sig efter koen, og det gør at de ikke får slid på deres haser.

Sand er ikke glat, som andre underlag godt kan blive, og dermed kan koen have nemmere ved at rejse sig og lægge sig i sandsenge.

Forestil dig en blød Sandstrand, bare i en stald

Forestil dig en Robotstøvsuger, bare til kokasser

Robotstøvsugeren fjerner kokasserne fra den store overflade på staldens gulv og putter dem ned i gyllekanalen. Det sikrer en mindre fordampning af ammoniak inde i stalden. Men robotstøvsuger i stalden minimerer ikke blot ammoniakfordampningen inde i stalden, den sikrer også renere gangarealer. Dette hjælper med at holde en god klovsundhed for køerne, og sikrer generelt renere dyr i stalden.

Der findes mange tiltag, der gør noget af det samme som robotstøvsugeren. I alle stalde, hvor der er fast gulv, kører der en eller anden form for skraber for at holde gulvet rent. 

Forestil dig en Robotstøvsuger, bare til kokasser